Quantcast
Channel: Recenzii – Astrele
Viewing all 17 articles
Browse latest View live

Atlas în Astrolog32 – instalare și utilizare

$
0
0

astrolog32Un mare pas înainte în evoluția programelor de astrologie a fost includerea unui atlas pentru găsirea rapidă a coordonatelor geografice. Astrolog32 are un astfel de atlas, dar nu e preinstalat, ci trebuie instalat ulterior.

Descărcarea fișierelor Atlasului

Mai întâi, fișierele Atlasului trebuie descărcate de pe Internet. Există 2 secțiuni ale atlasului: una pentru SUA și una pentru celelalte țări. Toate fișierele atlasului sunt de tipul ATL (de fapt sunt niste fișiere text, editabile cu Notepad). Există 2 fișiere importante, unul cu lista statelor SUA (states_list.atl), și altul cu lista celorlalte țări (country_list.atl). Iar pentru fiecare stat SUA sau pentru fiecare țară există un fișier ATL distinct (de ex.: ro.atl pentru România, al.atl pentru Alabama, etc.). Fișierele se pot descărca unul câte unul, sau în arhive mari. La descărcare se downloadează arhive ZIP, din care trebuie extrase fișierele ATL).

Există două adrese oficiale de unde le poți descărca:

- în site-ul Astrolog32 v.1 – aici poți descărca separat fiecare fișier ATL, sau poți descărca în bloc (arhivate) fișierele pentru toate statele SUA și, respectiv, pentru toate țările, și mai trebuie să descarci separat fișierele cu lista de state SUA, și respectiv de țări. – în site-ul Astrolog32 v.2 – aici poți descărca în bloc (arhivate) cele două secțiuni (arhiva pentru state include și states_list.atl, iar arhiva pentru țări include și country_list.atl.

Instalarea Atlasului

Ca să instalezi atlasul, pregătește mai întâi folderul pentru el. Deschide programul Astrolog32 și mergi la Settings/Directory Settings. Aici se văd folderele în care programul își caută diversele fișiere de lucru. La American Atlas vezi calea către folderul unde trebuie să pui toate fișierele ATL pentru SUA (inclusiv states_list.atl), iar la International Atlas vezi calea către folderul unde trebuie să pui toate fișierele ATL pentru celelalte țări (inclusiv country_list.atl).

Dacă nu scrie nimic la American Atlas și/sau International Atlas, scrie tu locația fișierelor respective, de pildă astfel: – vezi ce scrie la prima cale din casetă (Main) – ar putea fi ceva de forma D:\Astrolog32\main – și copiază (Copy) partea de la început până la ultimul ‘\’ , adică doar calea către folderul programului D:\Astrolog32\ (cu backslash la urmă!); – lipește (Paste) această bucată de text la American Atlas și adaugă imediat după ea atlas\american; – lipește (Paste) aceeași bucată de text la International Atlas și adaugă imediat dupa ea atlas\international; – bifează căsuța de jos, Create directories if they do not exist, dacă folderele respective nu există și dorești să fie create; – dă click pe OK, apoi pune fișierele ATL în folderele respective: – în atlas/american se pun fișierele de atlas (ATL) pentru SUA (inclusiv states_list.atl); – în atlas/international se pun fișierele de atlas (ATL) pentru alte țări (inclusiv country_list.atl).

Poti să deschizi fișierul country_list.atl (la fel si states_list.atl) cu Notepad, de pildă ca să muți sau să copiezi rândul cu România pe primul rând al fișierului. La fel poți aduce mai la început, în ce ordine vrei, și alte țări cu care lucrezi mai frecvent, ca să apară primele în meniul de țări din program (altfel, lista e lungă și în ordine alfabetică, și ajungi mai greu la România). Poți chiar să traduci numele țărilor (dar NU modifica și numele fișierelor ATL), de pildă în loc de Netherlands să scrii Olanda, și să o muți la locul ei în listă pentru păstra ordinea alfabetică (de aceea, în poza de mai jos numele țărilor apar românizate, fiindcă le-am tradus eu – altfel, originalul e cu numele de țări date de englezi).

Dacă ai făcut totul corect, va funcționa bine Atlasul prin butonul din program. Dacă fișierele nu sunt în directoarele indicate acolo, sau sunt defecte, Atlasul nu va merge și se va afișa un mesaj de eroare.

Utilizarea Atlasului

Să zicem că introduci datele pentru o temă natală nouă.

1. Pentru coordonatele geografice, în formularul Enter Chart Data, dai click pe Call Atlas… Se deschide un formular nou, cu titlul Atlas (vezi imaginea ei mai jos, asa cum va arata dupa pasul 4).

2. La Atlas to use (stânga-sus) selectezi fie American Atlas (pentru o localitate din SUA), fie International Atlas (pentru o localitate din altă țară). Alături apare lista cu statele SUA, sau lista țărilor, în funcție de ce ai selectat.

3. În lista de țări/state selectezi țara/statul în care se află localitatea.

4. Mai jos, la Search atlas, introduci numele localității (fie și incomplet, doar primele lui litere) și apoi dai clic pe butonul Search atlas. Dedesubt va apare o listă de rezultate, cu toate localitățile care încep cu ce ai introdus mai sus.

utilizare-atlas-astrolog32
5. În lista cu rezultate, identifici localitatea căutată. Este posibil să găsești printre rezultate mai multe localități cu același nume. Uneori, aceeași localitate apare de 2 sau mai multe ori, chiar și cu aceleași coordonate geografice, sau cu coordonate complet diferite. Dacă sunt coordonate identice (sau foarte puțin diferite, cu diferențe doar de minute de grad), cel mai probabil e vorba de aceeași localitate. Dacă sunt coordonate prea diferite, probabil e vorba de localități diferite dar cu același nume, și atunci te ghidezi după coordonate ca să identifici localitatea corectă, eventual comparând cu coordonatele unui oraș apropiat mai mare (să fie cât mai aproape la coordonate). În caz de dubii mari, folosește o hartă sau alt instrument de verificare.

6. După ce ai identificat localitatea:
- fie dai dublu-click pe ea,
- fie dai click pe ea și apoi pe butonul OK.

Astfel, coordonatele geografice ale localității intră direct în formularul Entry Chart Data, la care revii automat.

Poți edita cu Notepad și fișierele ATL pentru țări/state, de pildă pentru a elimina repetările de localități cu aceleași coordonate, sau pentru a corecta coordonatele dacă ți se par greșite, sau chiar pentru a adăuga localități care lipsesc. Dar ai grijă să respecți exact formatul datelor.

Pentru siguranță, dacă editezi un fișier ATL (cu Notepad sau alt editor de text simplu – dar în nici un caz cu Word!!!), înainte de asta fă o copie de siguranță a fișierului original. Dacă greșești la editare și fișierul editat de tine dă eroare, poți folosi din nou originalul.

Notă: Atlasul acesta merge doar în Astrolog32.  Programul Astrolog mai vechi nu știe ce e acela Atlas…

SUCCES!

AdiM


Melanie Reinhart: Chiron și lungul drum al vindecării (partea I)

$
0
0

“O mare parte a durerii tale este o alegere personală. Este licoarea amară prin care, medicul din tine işi vindecă propria boală. De aceea, încrede-te în medic şi bea în tăcere şi calm. Pentru că mâna sa, deşi aspră şi dură, este ghidată de mâna blândă a Celui Nevăzut.” (Kalil Gibran – Profetul)

m-reinhart-chironAşa îşi începe autoarea, lucrarea apărută în 1989 la Editura ARKANA Penguin Books Ltd Middlesex England, categoria Astrologie contemporană, sub titlul Chiron and the Healing Journey – An astrological and Psychological Perspective.

Notorietatea lui Melanie Reinhart se datorează în special studiului aprofundat asupra lui Chiron şi a centaurilor Nessus şi  Pholus. Nascută în Zimbabwe, a început de timpuriu să studieze tradiţiile spirituale (Wisdom Tradition). Deşi licenţiată în limbă engleză, muzică şi teatru, ea a devenit astrolog profesionist în 1975. A predat la renumite şcoli de astrologie din UK, cum ar fi : Centrul de Astrologie Psihologică, Şcoala Londoneză de Astrologie, Facultatea de Studii Astrologice. Este membră a Asociaţiei Astrologilor din Marea Britanie, a Organizaţiei Astrologilor Profesionişti. A susţinut numeroase cursuri, workshop-uri, conferinţe. Amintesc doar câteva dintre cărţile sale : „Saturn, Chiron şi centaurii”, „Încarnarea: cei patru îngeri şi nodurile Lunii”,’’ Unghiurile horoscopului” ,”Nodurile Lunii”. A participat în calitate de co-autor la multe lucrări de astrologie. Lucrarea de faţă a fost tradusă în mai multe limbi şi a fost re-editată în 1999. În anul 2004 a fost distinsă de către Asociaţia Astrologică din Marea Britanie cu premiul Charles Harvey pentru merite excepţionale în domeniul astrologiei. Munca sa are la bază o combinaţie neobişnuită între intuiţie şi cercetare meticuloasă.

Deoarece în România există relativ puţine surse de informare privind semnificaţia şi influenţa lui Chiron, am considerat utilă prezentarea detaliată a conţinutului acestei cărţi.

Aşa cum am spus, avem în faţă un studiu aprofundat şi lămuritor asupra simbolisticii lui Chiron, atât din perspectivă astrologică cât şi psihologică, folosindu-se termeni şi noţiuni aparţinând ambelor domenii. Aceasta, cu scopul de a evidenţia patternul arhetipal al Vindecătorului rănit, ori al Şamanului, care se poate spune ca stă la baza profesiilor ce au legatură cu vindecarea.

Autoarea a inclus o multitudine de exemple atât din mitologie cât şi din istorie sau chiar din credinţele religioase. Cartea conţine un volum impresionant de noţiuni teoretice şi explicaţii amănunţite ale acestora. Totodată, abundă în referiri la cazuri concrete şi hărţi ale unor personalităţi din diverse domenii, pentru a exemplifica şi a sublinia cât mai coerent afirmaţiile făcute. Maniera de exprimare este clară, uşor de înţeles chiar şi pentru începători, oferind posibilitatea unei lecturi facile asupra unei lucrări complexe și foarte detaliate.

În deschidere, autoarea adresează o pagină de mulţumiri celor care i-au influenţat propria călătorie spirituală către vindecare şi au ajutat-o să ducă la bun sfarşit acest demers. Sunt menţionate personalităţi din domeniul astrologiei, ezoterismului, psihologiei. Amintesc doar câţiva: Dane Rudhyar, C.G. Jung, Stanislav Grof, Liz Greene, Steven Arroyo. A fost menţionată în mod special Diana Whitmore , psychosynthesist – această practică terapeutică având la bază conceptul de self-realization (auto-construcţie).

În Introducere se reaminteşte momentul descoperirii lui Chiron de catre Charles T.Kowal, la Observatorul Hale din Pasadena, California, la 1 noiembrie 1977; sunt precizate câteva detalii de ordin astronomic şi se  menţionează că plasarea acestuia între Saturn şi Uranus face ca energia lui Chiron să reunească elemente comune celor două planete lente, explicându-se astfel natura sa paradoxală. În cei 10 ani care au urmat descoperirii sale, literatura astrologică  a înregistrat un val amplu de cercetări, au apărut speculaţii, cărţi, articole referitoare la semnificaţia sa. Ulterior a crescut numarul astrologilor care au ţinut cont de Chiron în activitatea lor şi l-au considerat util cu precădere în aria consilierii psihologice.

Conţinutul lucrării este structurat în 11 capitole grupate în două părţi: partea I – Imaginea legendară, şi partea a II-a – Călătoria individuală, iar în încheiere un Epilog. La finalul lucrării sunt ataşate 3 anexe, o notă explicativă, bibliografie, un index al numelor de persoane şi un index general.

Partea I – Imaginea legendară

Cuprinde 4 capitole după cum urmează:

Capitolul 1 – Şamanism: rădăcinile

Este prezentat mitul calului în folclorul străvechi al diverselor culturi (celtică, scandinavă, arabă, indiană, greacă) şi reprezentarea acestuia în credinţele religioase. Sunt amintite trăsăturile timpurii ale vocaţiei de vindecător în tradiţia şamanică, travaliul suferinţei, moartea simbolică, renaşterea şi revenirea sub o formă nouă. Simbolul calului semnifică aici, capacitatea chironiană de a face legătura între cele două lumi: cea văzută şi cea nevăzută.

Capitolul 2 – Chiron în mitologia greacă

Există mai multe versiuni despre originea centaurilor şi a relaţiei lui Chiron cu ei. Este prezentată originea lui Chiron: părinţii şi relaţia deficitară cu aceştia. Cea mai răspândită versiune este cea în care tatăl Cronos este distant, mama Philyra îl respinge datorita aspectului său şi apoi este ocrotit şi instruit de Apollo; în alte versiuni el primeşte înţelepciunea de la Atena. Suferinţa îşi are obârşia în conflictul intern datorat de natura contradictorie: jumătate animală, jumătate umană. Sunt menţionate mai multe versiuni, inclusiv ale episodului în care el este rănit de săgeata lui Hercule. Rana provocată la picior,  în jumătatea animală, simbolizează suferinţa produsă de latura instinctuală, în lupta pentru afirmarea naturii umane, spirituale.

Comparând relaţia pe care Chiron o are cu Apollo-îndrumatorul şi cu Hercule-discipolul, reiese o relaţie ambivalentă faţă de principiul eroic. Similar îl privim pe Chiron din perspectivă astrologică: îndeobşte el reprezintă lucrurile pe care le facem foarte bine pentru alţii dar nu le putem face pentru noi, calităţi pe care ceilalţi ni le văd, dar pe care noi înşine nu le vedem. În povestea cu Prometeu intervine din nou Hercule, ca intermediar pentru înduplecarea lui Zeus. Acest fapt rezoneaza cu semnificaţia lui Chiron în hartă: cel care i-a provocat suferinţa este şi cel care îi facilitează vindecarea.

Capitolul 3 – Vindecătorul rănit, astăzi

Este expusă teoria conform căreia, în trecerea de la Era Peştilor la Era Vărsătorului, suferinţa provine din efortul de afirmare a individualităţii, din stabilirea limitelor dintre om şi exterior, în frustrarea ce rezultă din lupta permanentă pentru păstrarea limitelor şi din confruntarea cu un univers asupra căruia nu avem nici un control. Traumele apar cu precădere în plan psihic, în acest proces fiind implicată conştiinţa. Cerinţele actuale ale lui Chiron presupun restabilirea conexiunii minte-trup. În prezent Chiron stimulează procesul trezirii care conduce la un nou început, o renaştere psihologică.

Capitolul 4 – Incursiunea feminină

Sunt luate în discuţie 4 ipostaze: mama, iubita, sora de caritate (calugăriţa) şi amazoana. Fiecare dintre ele conţin elemente chironiene: devotamentul şi grija pentru mamă, natura instinctuală pentru iubită, legătura cu lumea nevăzută pentru călugăriţă, abilităţile multiple şi curajul la amazoană. Sunt prezentate personajele feminine asociate mitului chironian: nimfele, Chariclo (soţia lui), fiicele sale, figura zeiţei Artemis – care joaca un rol important în acest mit.

Se expune teoria conform căreia, frecvent, femeile sunt atrase de bărbaţi care întruchipează însuşirile sugerate de poziţia lui Chiron în hărţile lor, acest lucru vulnerabilizându-le şi conducându-le deseori către suferinţe. În hărţile feminine Chiron arată modul în care natura lor instinctuală este rănită sau răneşte. Se oferă ca exemplu Venus, cea care era căsătorită cu Hefaistos – figură tipic chironiană, şi care îşi consumă pasiunea faţă de Ares, zeul care prin natura activităţii sale producea rănire.

Va urma…

Melania Marin

Melanie Reinhart: Chiron şi lungul drum al vindecării (partea a II-a)

$
0
0

m-reinhart-chironPartea a II-a – Călătoria individuală , cuprinde 7 capitole după cum urmează:

Capitolul 5 – Teme chironiene

Este un capitol complex în care sunt tratate separat 9 subiecte:

  • configuraţia chironiană – desemnează în cazul acesta plasarea în semn şi casă, stăpânul semnului, semnul de pe cuspida casei, aspectele, planetele pe al căror punct mijlociu se află (eventual) Chiron;
  • poziţia lui Chiron în sistemul solar – poziţia lui în hartă, semnificând  blocajul unui anumit tip de energie;
  • individualitate, nemurire şi aptitudinea de autodidact – respectiv înţelepciunea căpătată în urma propriilor  experienţe;
  • vindecătorul, cel ce suferă şi în anumite cazuri cel ce produce suferinţă – ca o modalitate de a proiecta în exterior această trăire;
  • situaţia repetitivă şi luptele inutile – poziţia lui Chiron predispune la situaţii aparent fără ieşire, evenimente tensionate ce se desfăşoară ciclic, şi în care nici nu izbândim, nici nu renunţăm;
  • altruismul „orb”– de cele mai multe ori Chiron simbolizează lucruri pe care le facem pentru alţii dar nu le putem face pentru noi înşine;
  • umbra şi polaritatea – există situaţii în care ipostaza de salvator se suprapune celei de aducător de suferinţă;
  • deţinerea unui talent şi dezvoltarea acestuia – este exemplificată situaţia în care durerile sufleteşti sunt sublimate prin activităţi specifice semnului şi/sau casei opuse;
  • încarnare şi reîncarnare – se consideră că prin acest proces sunt readuse în prezent conjuncturile şi motivele suferinţei a căror origine se află într-o altă existenţă;
  • sacrificiul – uneori suferinţa specifică semnului şi casei în care se află Chiron împinge individul inclusiv către tendinţe suicidare.

Capitolul 6  – Chestiunea guvernării (stapânirii)

Au existat controverse privind semnul stăpânit de Chiron, autoarea trecând în revistă opiniile altor astrologi şi adoptând în final opinia la care s-a ajuns prin consens: în prim plan rămâne crucea mutabilă.

Se consideră că Chiron are cea mai mare afinitate cu natura lui Jupiter şi că stăpâneşte, împreună cu acesta, Săgetătorul şi casa a 9-a a hărţii, fiind în detriment în Gemeni, în exaltare în Fecioară şi în cădere în Peşti (deşi Peştii sunt de asemeni stăpâniţi de Jupiter!).

Din perspectiva autoarei această situaţie este valabilă doar pe parcursul Erei Peştilor, demnităţile  lui Chiron urmând să suporte o modificare pe parcursul Erei Vărsătorului, respectiv o translatare pe crucea fixă, Scorpionul urmând să devină domiciliul chironian.

Capitolul 7 – Chiron în semne şi case

Este, desigur, cel mai amplu capitol, pe parcursul căruia sunt explicate în amănunt semnificaţiile poziţiei lui Chiron în semne şi case, şi în care abundă exemplele concrete preluate din hărţile natale ale unor personalităţi.

Capitolul 8 – Aspectele lui Chiron

Asemeni capitolului precedent, este luat în discuţie fiecare aspect pe care Chiron îl face cu celelalte planete, cu axa Nodurilor Lunare şi cu unghiurile temei. Separat este tratată semnificaţia însumată, sintetică, a aspectelor făcute cu planetele lente, rapide, aspectele dure şi cele blânde, apoi valoarea şi semnificaţia orbului. Se regăsesc, de asemenea, şi aici numeroase exemple.

Capitolul 9 – Kairos: Tranzitele lui Chiron

Cuvântul grecesc „kairos” descrie momentul cel mai favorabil, suprem, al unei oportunităţi – şi la acest lucru se referă autoarea descriind tranzitele lui Chiron asupra hărţii natale.

Tranzitele importante (în special revenirea la poziţia din harta natală) sunt momente de revelaţie maximă, de şansă de a gasi o cale către trezire şi re-echilibrare a vieţii individului, de regăsire a naturii sale profunde şi autentice, de reconectare cu trecutul.

Fiecare tranzit (cuadraturile cu poziţia natală, opoziţia şi conjuncţia) este analizat separat, ţinându-se cont în paralel, de tranzitele lui Saturn.

Se face o analogie între tranzitele chironiene şi ritualurile de trecere aparţinând diferitelor culturi.

Pentru a exprima cât mai plastic tranzitul lui Chiron peste planetele personale, autoarea foloseşte un citat după Dane Rudhyar: „Nu evenimentul este cel care i se întâmplă persoanei, ci persoana este cea care se întâmplă (iese în calea) evenimentului.”

Experinţele tipice vindecătoare sunt trăite prin intermediul acestor tranzite ce aduc o puternică activare a procesului de individuaţie, care la rândul său stimulează schimbări majore în stilul de viaţă.

Este tratată succint situaţia lui Chiron atunci când e implicat în aspecte făcute de planete în horoscopul progresat.

În încheierea capitolului este analizată pe larg influenţa puternică a lui Chiron în harta celei care a fost Bernadette Soubirous (Sfânta Bernadette din Lourdes).

Capitolul 10 – Chiron în context: o poveste de viaţă

Un întreg capitol este rezervat analizei istoriei de viaţă a unei femei pe nume Sara, şi a evoluţiei sale, urmărindu-se pe rând tranzitele lui Chiron şi aspectele făcute cu celelalte poziţii planetare din harta natală. Capitolul reprezintă o aplicaţie a materialului teoretic prezentat în lucrare.

Capitolul 11 – Spiritul Erei

„Noi cu toţii creăm şi suntem creaţi de timpurile în care trăim; cu toţii suntem copiii vremurilor noastre, într-un fel sau altul.”

În ultimul capitol se face referire la contextul psiho-istoric şi colectiv în care trăim şi căruia îi aparţinem.

În prima parte se aminteşte debutul preocupării faţă de vindecare şi sănătate în perioada anilor ’70 -’80.

Apoi, despre modul în care noile generaţii se confruntă cu fenomenul morţii şi al acceptării acesteia ca făcând parte integrantă din ciclul vieţii; este prezentată ca argument implicarea tranzitului chironian în tragicul eveniment indus de Jim Jones, la doar un an după descoperirea lui Chiron.

În partea a treia se face o conexiune deosebit de interesantă între Chiron şi rasism, respectiv sclavie, şi ca exemplu este analizată harta Republicii Sud-Africane.

Partea a patra dezvoltă rolul ecologic chironian, de recăpătare a echilibrului natural ce a fost în prealabil afectat.

În final, cea mai originală şi surprinzătoare, dar foarte bine argumentată conexiune, se face între Chiron şi consumul de droguri în perioada actuală.

Epilog 

Autoarea doreşte să încheie lucrarea istorisind o experienţă personală inedită, în care o bună prietenă a sa avusese un vis – o metaforă minunată care începe cam aşa: “…La inceput se făcea că era un centaur tânăr, frumos, bine clădit şi plin de energie… alergând şi bucurându-se ca un cal sălbatic de întinderea câmpiei, de aerul proaspăt, de plenitudinea vieţii…”

Lucrarea mai conţine în final:

3 appendix-uri (informaţii cu caracter astronomic, detalii privind sursa datelor cu caracter astrologic, şi efemeridele lui Chiron pentru perioada 1900-2000), lista notelor de subsol, bibliografia, index-ul personalităţilor menţionate în lucrare şi un index general al termenilor folosiţi.

Vă doresc lectură plăcută!

Melania Marin       

O carte, un mesaj relațional, o armonie a sufletelor

$
0
0

iubirea-karmica-crimaldi,,Nimic din ceea ce s-a gândit și simțit nu se pierde, ci rămâne adânc întipărit în personalitatea trăită într-o anume etapă, fiind purtat apoi de la o naștere la următoarea” R.K.Narayan

Multe m-au îndemnat să scriu aceste rânduri… Căutările mele spirituale, dorinţa de a relaționa, de a echilibra mereu balanţa şi de a armoniza concretul cu abstractul, frecventele încercări prin care am trecut şi pe care cu toţii le parcurgem, într-o formă sau alta, şi care lasă în noi o serie de întrebări, deschizând abisuri pe care cu temeritate dorim să le pătrundem.

După ce am trăit experiența saturniană în Balanță și am ieșit cred cu toţii mai puternici sau mai zdruncinați, dar cu siguranţă mai căliți în abordarea oricărei relații sentimentale, cu noua lecție saturniană în Scorpion, eu cel puţin am fost pusă în fața unei noi realități, de data asta interioară, mai profundă și chiar mai dureroasă, întregită și de energia axei Nodurilor (Scorpion-Taur). Și cum nimic nu este întămplător, pașii m-au condus spre o carte specială care a apărut în momentul ideal al îndoielilor și întrebărilor mele… saturniene:

,,Inițiere în iubirea  karmică” de Paolo Crimaldi, un titlu cât se poate de potrivit pentru debutul meu în astrologia relaţională abordată din perspectivă karmică şi o temă care mi-a deschis poarta spre o înţelegere deosebită a relațiilor mele. Am înţeles mai mult ca oricând că a-ţi iubi aproapele ca pe tine însuţi este o necesitate vitală pentru a atinge fericirea.

De ce apar o serie de persoane în viața noastră la un moment dat? Ce lecții putem învăţa dintr-o relație, fie ea scurtă sau de durată? De ce se termină o relație și cum abordăm noi acest final? Dorim să ne separăm sau rămânem ancorați într-o iubire cândva perfectă? Unde putem acționa și dacă mai putem face ceva pentru a mai continua o relație? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în această carte care te atrage, te cucerește, te învăluie și te face să vezi într-o nouă lumină propria intimitate, în special chestiunile mai greu de acceptat sau de recunoscut.

Cartea este construită pe mici și atrăgătoare povestioare, reale conform autorului care este profesor de filosofie, specializat totodată în psihologie umanistă existenţială şi psihosinteză, şi astrolog cu aproape douăzeci de ani de experienţă, orientat cu predilecţie spre latura psihologică şi karmic evolutivă a astrologiei. Revenind, autorul prezintă în cartea sa scurte narațiuni relaționale, contextul în care s-au derulat evenimentele şi deznodământul relaţiei şi le analizează prin prisma hărţilor natale ale celor doi subiecți, confruntate cu tranzitele de la momentul întâlnirii celor doi.

Acest mod de analiză  te îndeamnă expres la un studiu privat, o cercetare în paralel a propriilor relații trăite. Te cheamă să accesezi “cartea” propriilor amintiri, iar agenda, dacă o deții, sau memoria, dacă este de elefant, te ajută în construirea propriului puzzle relaţional, deslușind o serie de evenimente trăite în momente considerate inițial banale.

Cercetarea  autorului este completată de prezentarea unor pași concreți pe care îi putem parcurge în analiza  personală…

Se porneşte de la analiza elementelor esențiale din harta natală care au implicații pentru viața afectivă (precum Luna, Venus, cuspidele caselor V, VII, a stăpânilor acestora), nuanţând-o cu elemente auxiliare precum Punctul Arabic al căsătoriei și Punctul Vertex. Am aflat, cu această ocazie, că dacă  Punctul Arabic al căsătoriei oferă indicii despre tipul ideal de relație, Vertexul ne arată potențialul pe care suntem capabili să-l exprimăm într-o relație de cuplu.

Un alt punct de atracție și de analiză este Axa Nodurilor Lunare, a cărei poziționare în hărţile natale dar şi în sinastrie dezvăluie chestiuni interesante, care pot lămuri evenimentele prin care am trecut în relaţia noastră. Lucrarea nu putea omite implicațiile lui Saturn, care prin poziționarea  sa, indică o serie de temeri și anxietăți relaționale.

Pe lângă sinastrie,  harta compusă este un alt subiect abordat, relativ nou și puțin cercetat încă de specialiști. Unii o numesc harta integrată, alții vorbesc despre metoda “Hand”, dezvoltată de doi pionieri-cercetatori John Townley și Robert Hand, alții îi spun pur și simplu “harta compusă”. În toate cazurile, harta compusă expune situația exactă a unei relații, ea ilustrând Sinele cuplului, din punct de vedere karmic, motivul întâlnirii, scopul care i-a adus împreună pe cei doi și mai ales încotro se îndreaptă cei doi. În această analiză, importantă este planeta dominantă a harții,  care aduce potențialul de creștere evolutivă dar și tipul de aspect care prelevează (vezi semnul, casa de primire și relațiile armonioase sau dinamice realizate cu celelalte planete personale precum Soare, Lună, Venus).

Tema integrată este apoi parcursă  din prisma fiecărei planete, pe analiza cunoscută (semn, casa, aspecte)  și este corelată cu influența Axei Nodurilor, a lui Lilith şi Chiron, pentru ca în final  autorul să traseze o serie de concluzii cu reverberații karmice dar și evolutive. Pentru a înțelege mai bine aspectele temei integrate, pe cazul analizat spre exemplificare, autorul face o trecere în revistă şi a tranzitelor momentului întâlnirii,  punând de data asta accentul pe planetele rapide – declanșatoare precum Marte dar și pe importanța  celor mai lente, dar profunde, precum Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto şi a unor elemente precum Chiron sau Nodurile Lunare.

Această carte dezvăluie o nouă față a noțiunii de Iubire cu influențe puternice în conștiința fiecăruia  punând  accent atât pe importanța partenerială cât și pe varietatea sentimentelor trăite şi culoarea pasiunii relaționale ca dependență dar și evoluție.

Pe de alta parte  poate  deschide  o pagina de lectură placută, romantică dar și o cercetare de specialitate care să aducă explicații  la întrebările personale și de ce nu, poate, chiar soluțiile benefice de reconciliere sau de găsire a unor noi orizonturi, mai senine.

,,Cel mai frumos lucru care se poate întâmpla unui om este să fie iubit. Este ceva înălțător. Cel mai cumplit lucru este dragostea pierdută pe care ești condamnat să o rememorezi veșnic”

Lectură plăcută!

Silvia Marinescu

Atrage zeii de partea ta

$
0
0
atrage-zeii-de-partea-ta

“Atrage zeii de partea ta – Limbajul astrologic al sufletului” – Caroline W. Casey, Editura Elena Francisc Publishing, 2008, (apăruta in America in 1998 sub denumirea de “Making the gods work for you – The astrological language of the psyche”)

Caroline W. Casey este licențiată în semiotică (sistemele de simboluri) la Universitatea Brown din SUA și are o experiență de peste 30 ani în studiul tradițiilor ezoterice și al mitologiilor din întreaga lume. S-a antrenat în lupta Zen cu săbiile obținând o centură neagră și a încercat toate practicile de iluminare ce i-au ieșit în cale, sintetizându-le într-o astrologie care cultivă libera voință și prin care ne îndeamnă să visăm, să invocăm și să implementăm o lume mai iubitoare și mai ingenioasă. În prezent, Caroline este considerată drept un astrolog captivant, îndrăgit și exuberant în vorbire, iar cărțile sale, precum și cursurile pe care le ține, sunt vândute și apreciate în întreaga lume.

În cartea “Atrage zeii de partea ta – Limbajul astrologic al sufletului”, Caroline ne invită să privim altfel astrologia și lucrul cu planetele, învățându-ne cum să comunicăm cu fiecare în parte într-un mod magic și natural! Astfel, dă naștere unui nou tip de astrologie pe care îl numește “Astrologie activist vizionară”.

Pentru a înțelege mesajul pe care ni-l propune Caroline de-a lungul întregii cărți este nevoie să știm principiile astrologiei activist vizionare, pe care ni le face cunoscute încă din primele pagini și despre care afirmă că sunt chintesența întregii sale practici astrologice:

- Principiul Zero – Nu crede nimic, cultivă posibilitățile.

- Principiul Unu – Imaginația fixează sinele pentru venirea Trenului Realității.

- Principiul Doi – Mai bine să lansezi profeții, decât să trăiești preziceri.

- Principiul Trei – Lumii invizibile i-ar plăcea să ne ajute, dar normele etichetei spirituale cer să apelăm noi la ea.

- Principiul Patru – Singura modalitate prin care Zeii știu că le cerem ajutorul este ritualul.

- Principiul Cinci – Dacă ai o problemă, agraveaz-o.

- Principiul Șase – Posedăm cu adevărat darul introspecției doar atunci când îi dăm expresie.

- Principiul Șapte – Creativitatea este în strânsă legătură cu paradoxul.

În filosofia budistă există două căi prin care se poate ajunge la iluminare: Hinayana, denumită și calea micului vehicul, adică calea salvării strict personale și Mahayana, marele vehicul, dedicat salvării întregii creații, prin care devenim parte conștientă din tot ceea ce există. Autoarea este adepta celei de-a doua căi, pe care o îmbină natural și foarte frumos cu știința astrelor. A fi activ și în permanență conștient de rolul social pe care îl are fiecare, a crede în magia spiritului și a lucra în mod firesc cu forțele planetare, este metoda prin care ne putem crea viitorul sau ne putem modela viața așa cum ne-o dorim.

Destinele noastre sunt suspendate într-un Kairos, adică într-un punct energetic în care nimic nu este hotărât pe deplin, în care viitorul nu este bătut în cuie, dar nici haotic, dar în care doar acțiunile noastre pot înclina balanța într-o parte sau alta. Învățând arta de a trăi în magie, în creativitate și în imaginație, devenim pe deplin stăpânii propriului nostru destin.

În ajutorare ne vin planetele, care emană spre noi unde de energii specifice, precum nişte duhuri nevăzute care ne călăuzesc, ne oferă lecții de viață sau luptă pentru noi! Caroline numește aceste energii specifice Zei, iar fiecare zeu este personificat, există și poate fi întâlnit și simțit. Pentru a ajunge la ei este important să știm cheia, iar cheia stă în ritual, meditație și simbol. Fiecare zeu în parte oferă mai multe principii strategice, cu ajutorul cărora să străbatem apele învolburate ale lumii moderne, fiind important să înțelegem limbajul astrologic al sufletului nostru.

Făcând cunoștință cu fiecare Zeu în parte și cunoscând ritualul prin care putem dialoga, ne putem folosi de energia acestuia într-un mod creator și eliberator, făcând din el un aliat, un prieten sau un îndrumător. Putem să ne schimbăm viața participând în mod activ la crearea ei. Pentru fiecare zeu în parte ne este oferită o cheie (un ritual sau o meditație), modul în care putem construi un altar pentru zeul ce “ne-a asuprit” sau căruia nu i-am înțeles mesajul, cum putem lucra cu elementele naturale (foc, apă, aer, pământ) sau cum putem invoca și modela energia, precum și chema viitorul în prezent!

După primele două capitole ale cărții, în care se prezintă succint astrologia activist vizionară, zodiile, casele și aspectele, fiecare capitol în parte este destinat unui Zeu, adică unei planete. Ne este oferită imaginea fiecărei entități în parte, precum și calea de a o accesa, de a intra în legătură cu ea și de a o înțelege. Pentru a face asta, autoarea ne invită să facem apel la imaginație, creativitate și încredere în lumea magică!

Astfel, rând pe rând, aflăm:

- cum să ne inspirăm autoritatea (Saturn),
- despre arta suferinței și redefinirea puterii (Pluto),
- depășirea certitudinii (Neptun) și
- depășirea limitelor cunoscute (Uranus),
- despre cum o poveste poate deveni realitate (Jupiter) și
- despre puterea compasiunii aprige (Marte),
- înlăturarea obstacolelor din calea iubirii (Venus),
- universul telepatic (Mercur),
- puterea memoriei de a crea viitorul (Luna) sau
- calea inimii (Soare).

Cartea Carolinei Casey este mai mult decât un manual clasic de astrologie, este o poveste care încântă, inspiră și oferă speranță, făcând apel la o adâncă înțelegere și la credința pură că totul este posibil atunci când ajungi să trăiești în armonie deplină cu Universul. Un citat din carte  foarte relevant în acest sens este paragraful în care autoarea îi prezintă pe zei vorbindu-le omului:

“Dacă ne spui cum vrei să arate viața ta, cum vrei să fie, vom deveni impresarii tăi. Vom depăși obstacole care par insurmontabile și, la timpul și momentul potrivit, te vom pune în contact cu tot ce îți trebuie pentru a-ți atinge scopul”.

Barbara Băcăuanu

Astrologie pe Android

$
0
0

astrologie androidAu apărut noi aplicații de astrologie pentru Android, și orice pasionat de astrologie poate avea acum la purtător hărți astrologice, grafice sau chiar harta astronomică a cerului. Am selecționat câteva aplicații gratuite, care îmi plac.

  • Aquarius2Go – prima aplicație pe care am găsit-o, capabilă să deseneze astrograme (hărți astrologice) și să le salveze în memorie. Utilă pentru oricine știe să interpreteze singur aceste hărți.
  • AstroTab Free – o altă aplicație care poate desena hărți astrologice. Versiunea gratuită e cea mai simplă, eu o folosesc doar pentru că îmi afișează, la pornire, harta astrologică a cerului la momentul curent și locația curentă. Versiunea cu plată e mai complexă.
  • Planetus Astrology Free – în versiunea gratuită, desenează doar un ceas astrologic al tranzitelor pe tema mea natală. Are mai multe funcții în versiunea cu plată.
  • Planets – o aplicație foarte simplă care afișează harta astronomică a cerului (stelele și constelațiile) la momentul curent și la locația curentă, și evidențiază pe ea ecliptica și pozițiile planetelor. Utilă și pentru a identifica un astru vizibil pe cer, prin simpla orientare a mobilului către el, ca pentru a-l fotografia.

Pentru cine este interesat de software de astrologie, există grupul de discuții prin email Astrolog32ro, la Yahoo!Groups.

Pentru cine nu e interesat de astrologie, ci doar de horoscop (la modul “ce mi se prezice azi pentru zodia mea”), există o sumedenie de aplicații pentru Android. Dar horoscopul zilnic de ziar sau de mobil e astrologie DOAR așa cum numărătoarea de la 1 la 12 e algebră…

AdiM

AstroLog Pro pentru Android

$
0
0

astrologProAceastă aplicație de astrologie pentru Android a fost creată de astrologi din Asociația Astrologilor din România. Poți avea pe smartphone sau pe tabletă harta ta natală și informații despre elementele ei de bază, furnizate de astrologi activi din România. Nu e vorba de obișnuitul horoscop zilnic, ci de astrologie mult mai adevărată, plus bioritm.

La început, la rubrica Profil, îți poți crea profilul, introducând datele tale de naștere (anul, luna, ziua, ora și minutul, și locul nașterii). De fapt, poți crea mai multe profile, deci poți cerceta mai multe astrograme, eventual pentru rude, prieteni etc.

Apoi ai acces la diferite rubrici, în care poți găsi informații astrologice despre tema ta natală. Programul are o versiune gratuită (AstroLog) și una cu plată (AstroLog Pro). Diferența între ele este că anumite rubrici sunt accesibile doar în versiunea Pro.

La rubrica Astrologie poți citi informații despre poziția Ascendentului în semn, iar la rubrica Planete Clasice poți citi despre poziția celor 7 planete clasice (de la Soare la Saturn) în semnele zodiacale. Doar aceste două rubrici sunt valabile în versiunea gratuită. În versiunea Pro mai sunt disponibile rubricile: Planete Moderne – Uranus, Neptun si Pluton in semne; Planete în Case – interpretarea tuturor planetelor în casele astrogramei; Harta Astrală – desenul astrogramei.

Rubrica Bioritm îți arată bioritmul pentru ziua curentă, cu diverși parametri, iar în versiunea Pro poți vedea și bioritmul pentru un anumit interval de timp.

O ultimă rubrică prezintă câțiva astrologi importanți, membri ai Asociației Astrologilor din România, care au contribuit la realizarea materialelor folosite în program și care oferă consultații astrologice.

Programul este destul de simplu, dar este destinat celor pasionați de astrologie care doresc doar informații de bază, fără să intre în detalii tehnice. Pentru specialiști sau studenți în astrologie, există aplicații mai avansate. Merită felicitări toți cei care au lucrat la realizarea lui.

AdiM

Îndemn la a ne alătura generaţiei eterne a celor cu Animus & Anima la gât

$
0
0

mary-devlin-relatii„Astrology and Relationships ” – Mary Devlin, Editura Whitford Press, Ed.I,1998, (apărută în America pentru prima oară în 1988) este o carte ce impresionează prin claritatea expunerii, umor şi autenticitate.

Fiică de ofiţer de Marină Americană, Mary Devlin începe studiul astrologiei la doar 13 ani şi imediat după majorat, la mijlocul anilor `70, devine astrolog profesionist, asociindu-se cu binecunoscuta Marcia Moore, una dintre pionierele mişcării „New Age”. Fascinată de tehnicile de regresie şi de legăturile karmice, Mary ajunge zece ani mai târziu să nu mai suporte traumele relaţionale, fie ele proprii, ale apropiaţilor sau ale clienţilor şi decide să aprofundeze această tematică, atât din punct de vedere psihologic, cât şi mitologic. Rezultatul este această carte, o sinteză tridimensională de o mare valoare practică, mai ales prin exemplele concrete şi coerente ce însoţesc teoriile prezentate.

Impresionantă este capacitatea autoarei de a anticipa tiparele evolutive care vor urma, precum şi aceea de a sintetiza concluzii general valabile, în ciuda vremurilor mereu schimbătoare. Lucrarea este structurată în patru părţi:

1. Nevoile primare şi potenţialul uman
2. Relaţia părinte-copil
3. Relaţiile de iubire şi căsătoria
4. Relaţiile de prietenie

,însoţite de un ultim capitol dedicat concluziilor şi prefaţate de o pagină de mulţumiri ce întăresc astfel viziunea ei despre noile tipare relaţionale aduse de trecerea în Era Vărsătorului.

De umorul fin al autoarei ne putem da seama încă de la începutul lecturii, întrucât introducerea într-o astfel de tematică serioasă ne este făcută în cel mai hazliu mod posibil printr-o comparaţie artistică între lumea oamenilor şi cea a animalelor. Pasionată de istorie şi dezlegarea misterelor, autoarea face o remarcabilă trecere în revistă a relaţiilor de-a lungul ultimilor 50 de ani, ilustrând comparativ rolul femeii şi al bărbatului pe parcursul acestei perioade. Astrologia este imediat adusă în discuţie ca metodă eficientă de auto-cunoaştere în raport cu partenerul/a prin compararea sau suprapunerea hărţilor natale. În continuare ni se subliniază faptul că, deşi aceasta poate releva în mod precis compatibilităţile dintre două persoane, în practică, atât nevoile de moment ale individului cât şi capacitatea lui de a se adapta unei relaţii joacă un rol cel puţin la fel de important în luarea deciziilor şi stabilirea tiparelor de acţiune relaţională. Mary este de altfel o susţinătoare a iubirii dincolo de limitele impuse de instituţia căsătoriei, precizând ca nu inima este cea care face alegeri pe considerente juridice.

Autoarea subliniază importanţa potenţialului real existent într-o relaţie ca fiind diferit de ceea ce arată în mod strict o sinastrie, astfel că un bun astrolog va lua în considerare în permanenţă evenimentele şi cauzele reale care întăresc conexiunile prezente în hărţile celor doi înainte de a da verdictul. Pentru cei dornici să rememoreze pasaje istorice din viaţa de curte în Anglia secolului XVI, studiul de caz privind harta lui Henry al-VIII-lea, cel ce a avut nu mai puţin de 6 soţii, va constitui cu siguranţă cireaşa de pe tort în cadrul primului capitol.

În partea a doua a cărţii, Mary insistă asupra relaţiei părinţi-copil, stabilind conexiuni directe între harta natală a mamei şi cea a copilului, respectiv între harta natală a tatălui şi cea a copilului. În susţinerea acestor ipoteze avem şi câteva exemple ce propun o interesantă abordare tematică în ceea ce priveşte alocarea caselor părinţilor în harta copilului în cadrul interpretării astrologice. Axa Rac-Capricorn, respectiv Casa IV-Casa X, precum şi elementele simbolice principale, Luna, Saturn şi Soarele sunt tratate separat, menţionându-se triplicitatea semn-casă-aspecte ca fiind necesară atunci când se realizează analiza influenţelor acestora. Este dată o importanţă relevantă şi aspectului de inconjuncţie, marcat ca fiind mai degrabă nefast (dar mai puţin nefast decât aspectul de cuadratură) prin neîncrederea ce însoţeşte faptul că cele două energii implicate sunt greu detectabile una faţă de cealaltă.

Al treilea capitol debutează cu o analiză a tiparelor comportamentale comun acceptate ca fiind ale dragostei ce evoluează în căsătorie de-a lungul istoriei, însă concluzia nu este una deloc surprinzătoare atunci când este evocată autoritatea saturniană ca validare necesară pentru rezistenţa în timp a unei relaţii. Cel mai interesant punct de vedere al autoarei tratează iubirea romantică asemenea unei manifestări pământeşti a Iubirii Universale şi accentuează faptul că un om care a cunoscut cu adevărat conexiunea cu Divinitatea va avea cele mai mari şanse de reuşită în a înţelege şi accepta natura poveştii sale „umane” de dragoste, ca fiind o experienţă similară realizată prin intermediul partenerului/ei de viaţă. Pentru a ilustra acest lucru, Mary apelează la conceptele de „Animus” şi „Anima”, introduse pentru prima oară de Carl Jung. Acestea definesc arhetipurile „Zeului” și „Zeiţei” din interiorul nostru, două energii de polarităţi opuse (de tip yin-yang) şi a căror menire este aceea de a fi echilibrate de fiecare dintre noi, mai degrabă înainte decât după ce ne agăţăm prin interacţiune de cele ale persoanei iubite, la rândul lor echilibrate sau nu. Autoarea sugerează în acest sens o asociere între tipul de partener de viaţă căutat cu preponderenţă de fiecare zodie (referindu-se la zodia dominantă luând în calcul toate elementele relevante folosite în Astrologia Relaţională, nu doar zodia în care se află Soarele) şi arhetipuri ale zeilor din antichitate, şi ne propune următoarele perechi arhetipale:

  • Pentru Berbec, cuplul – Marte/Atena
  • Pentru Taur, cuplul – Bahus/Afrodita
  • Pentru Gemeni, cuplul – Hermes/Saraswati
  • Pentru Rac, cuplul – Indra/Ceres
  • Pentru Leu, cuplul – Apollo/Hera
  • Pentru Fecioară, cuplul – Vulcan/Vesta
  • Pentru Balanţă, cuplul – Rama/Themis
  • Pentru Scorpion, cuplul – Shiva/Durga
  • Pentru Săgetător, cuplul – Chiron/Epona
  • Pentru Capricorn, cuplul – Saturn/Diana
  • Pentru Vărsător, cuplul – Vishnu/Lakshmi
  • Pentru Peşti, cuplul – Mithras/Mariamne

Dacă aceste asocieri vor mai suferi modificări de-a lungul timpului rămâne de văzut. Aşa cum sugerează Mary Devlin, ele simbolizează perfect plusul de echilibru pe care o relaţie de iubire îl poate aduce printr-un corect control comun al energiilor universale, contribuind cu adevărat la evoluţia umanităţii.

În ultimul capitol, accentul este pus pe comunicare, iar rolul planetei Mercur este analizat cu prioritate.

Această lucrare poate reprezenta chiar şi în zilele noastre un autentic manual de astrologie relaţională şi acest lucru, împreună cu spectaculoasele studii de caz ce au la bază marcante personalităţi istorice, o ridică la rangul de lectură ce nu ar trebui ratată, mai ales dacă acest domeniu al vieţii ne interesează. Cititorul va putea ajunge la concluzia că iubirea, fie ea sexuală, părintească sau spirituală, are o unică esenţă, ce este subiacentă tuturor acestor forme de manifestare!

Adrian Chelariu


Eclipsele – prefigurarea evenimentelor mondiale și transformarea personală

$
0
0
carte-eclipse-celeste-teal

www.moonvaleyastrologer.com

Celeste Teal este pasionată de studiul astrologiei de peste 30 de ani. A absolvit cursurile de bază și nivel avansat la West Coast College of Astrology, Westminster, CA. Obține certificatul de astrolog profesionist în 1986. Este membră AFA (American Federation of Astrologers) și Arizona Society of Astrologers. Scrie articole în diverse reviste de specialitate și predă cursuri de astrologie.

Cartea sa, “Eclipses- Predicting World Events & Personal Transformation” (publicată la editura Llewellyn, 2006), s-a epuizat rapid imediat după lansare, iar următoarea ediție, mult îmbunătațită, este bine cotată în rândurile cititorilor, astrologi profesioniști sau studenți în astrologie. Cartea cuprinde 3 părți și o anexă. Fiecare din cele 3 părți este grupată în mai multe capitole, însumând 16 capitole.

Celeste începe printr-o scurtă trecere în revistă a istoricului fenomenului de eclipsă care a fascinat chiar și astrologii din cele mai vechi timpuri, începând de la babilonieni și egipteni. Scrierile lui Claudius Ptolemeus sunt un exemplu concret în acest sens.

Prima parte cuprinde 5 capitole în care autoarea descrie și explică puterea ascunsă a eclipselor și mesajele lor.

Astfel, aflăm că analiza comparativ astrologică a momentului producerii unei eclipse cu o hartă natală sau mundană poate indica domeniul cel mai probabil de a fi afectat într-un anumit interval de timp, loc spre care ni se va îndrepta invariabil atenția. Durata efectelor unei eclipse poate să varieze între 1-7 ani.

În cadrul eclipselor, NN sau Capul Dragonului este considerat un punct de câștig, benefic, care poate fi concretizat fără prea mult efort; o infuzie de energie focalizată pe un anume segment al hărții. NS sau Coada Dragonului semnifică posibile pierderi, un loc vulnerabil unde e nevoie de mult efort și sacrificiu pentru îndeplinirea unor obiective. NN este un amplificator energetic pe când NS indică o perioadă de rambursare, în care sunt culese roadele a ceea ce am sădit. Este recomandat ca în preajma perioadelor în care au loc eclipse să nu se ia decizii majore sau drastice.

Stăpânul planetar al unei eclipse (guvernatorul semnului în care are loc eclipsa) deține o mare parte din secretul deslușirii mesajului eclipsei. Orice planetă conjunctă (până la 3 grade orb) cu oricare dintre luminarii devine al 2-lea stăpân al eclipsei, acesta părând să dețină supremația în elucidarea mesajului eclipsei.

Autoarea continuă cu o serie de exemple ample de manifestări, de evenimente cu repercursiuni asupra fiecărui semn zodiacal, cu o sumă de caracteristici generale pentru fiecare element în care poate avea loc eclipsa (foc, aer, apă, pământ).

Studiul „vieții unei eclipse” dezvăluie informații despre durata eclipsei și importanța tranzitelor prin locul marcat de aceasta (gradul eclipsei). Teoria generală, unanim acceptată, spune că pentru 1 oră de umbră ne putem aștepta la o perioadă de 1 an de manifestare a efectelor unei eclipse de Soare, respectiv de 1 lună pentru o eclipsă de Lună. Autoarea este de acord cu prima parte a teoriei, dar face o diferență pentru eclipsele de Lună despre ale căror efecte a observat că pot varia ca întindere în timp și nu respectă neapărat un algoritm. Ea este de părere că acest lucru ar trebui să fie verificat de către toți astrologii care analizează eclipse.

Referitor la importanța tranzitelor planetare peste punctul de eclipsă, ideea principală de reținut este că Marte în aspect sau în relație cu luminariile activează eclipsa și Saturn în conjuncție sau opoziție încetinește sau oprește efectele ei. Celelalte planete vor aduce o coloratură specifică naturii lor.

Pentru a evalua puterea unei eclipse, autoarea indică factorii cei mai importanți cărora le atribuie și câte un anumit punctaj. De exemplu, un plasament al Luminariilor sau al altor planete care primesc aspecte de la acestea (într-un orb de maxim 3 grade) în primul grad al zodiilor Berbec, Rac, Balanță sau Capricorn, precum și prezența unor planete la grade cardinale critice (0, 13, 26) în harta eclipsei, sunt factori care trebuie luați în calcul la evaluarea puterii acesteia. Evaluarea prin acordarea de punctaje se recomandă ca practică de rutină în analizele complete ale hărților de eclipsă.

Partea a doua cuprinde alte 5 capitole și se referă la o serie de studii asupra eclipselor combinate cu studii de astrologie mundană, în care sunt evidențiate și demonstrate efectele eclipselor din perioada 1998 – 2004, repercursiunile lor concrete.

Harta SUA, harta natală a lui JFK și a Casei Albe, toate corelate cu hărțile unor eclipse, explică evenimentele petrecute ca efecte ale acestor eclipse în puncte cheie ale hărților menționate anterior.

De asemenea, efectele unor eclipse asupra Bursei de Valori și Comerț Mondial (doar pentru SUA) au fost studiate cu atenție de către autoare. Aceasta atrage atenția asupra importanței tranzitelor la Marte și Mercur din harta SUA care, activate de eclipse, au confirmat veridicitatea teoriilor emise despre efectele eclipselor.

Intervalul 2007 – 2015 îl prezintă ca fiind bogat în evenimente favorizate de eclipsele din perioada menționată, dar analizele efectuate se referă îndeosebi la harta SUA.

Autoarea estimează că eclipsa din 20 – 21 iunie 2020 va fi o eclipsă puternică de Soare, insistând asupra faptului că va avea loc la 0 grade Rac. Se pare că efectele sale pot avea impact mundan esențial, inclusiv asupra monarhiei britanice.

Partea a treia și ultimele 5 capitole ale cărții descriu mesajul eclipselor ca pe niște telegrame cosmice. Se face oarecum o personalizare a eclipselor la nivel individual și se revine asupra interpretării Nodurilor Lunare în semne, pentru o înțelegere mai bună a semnificației acestora în harta natală. Se continuă cu explicarea importanței eclipselor prenatale corelate cu semnele aflate pe axele nodurilor lunare. Autoarea consideră că între noi și nativii care vin cu Soarele în semnul (solar) în care are loc eclipsa prenatală există o strânsă legătură karmică. Aceste persoane pot ajuta la creșterea noastră spirituală și putem stabili cu ele o legătură sufletească puternică.

În continuare sunt prezentate succint diferențele dintre efectele eclipselor de Lună și de Soare, precum și importanța activării caselor personale de către luminarii cu ocazia eclipselor. În esență, există 4 tipuri de eclipse: două de Soare (una pe NN, cealaltă pe NS) și două de Lună (una cu Luna pe NN și una pe NS). Eclipsele de Soare au loc doar în faza de Luna Nouă, iar eclipsele de Lună în fază de Lună Plină, când Luminariile sunt în conjuncție cu unul sau ambele noduri lunare.

Eclipsele de Soare pe NN – indică noi începuturi, curaj și aduc un suflu nou de energie; se referă la spirit și ego. Eclipsele de Soare pe NS – începuturile sunt declanșate numai dacă etapa precedentă a fost finalizată; filtrare; se referă tot la spirit și ego.

Eclipsele de Luna pe NN – culminare; aduce noi deschideri; bucurie; se referă la suflet și planul emoțional. Eclipsele de Luna pe NS – culminare și eliberare, deblocare; filtrare; se referă tot la suflet și emoții.

Autoarea ne sfătuiește în continuare cum să ne pregătim să întâmpinăm o eclipsă și prezintă în detaliu cazuri specifice în care una din planetele natale sau stăpânul hărții natale este în conjuncție sau opoziție cu luminariile sau/și cu nodurile în tranzit, pe perioada eclipselor. De asemenea, efecte semnificative sunt observate în cazul în care unul sau mai multe puncte ale hărții (ASC, DESC, MC sau/și FC) sunt “prinse” de eclipse.

Ultimul capitol cuprinde o mulțime de exemple ale unor persoane care au trăit diverse evenimente favorizate de “atingerea” unor planete natale sau ale unor unghiuri ale hărții de către luminarii sau noduri, cu ocazia unor eclipse.

Anexa cărții conține numeroase tabele ale eclipselor din perioada 2001 – 2015, corelate cu alte tranzite planetare; eclipsele din perioada 1999 – 2012 cu scurte comentarii adiționale și eclipsele din perioada 1900 – 2054, care se dovedesc deosebit de utile pentru cei interesați de astfel de studii. Sunt prezentate, de asemenea, scurte analize asupra mai multor țări și evenimente declanșate la nivel național în urma unor eclipse care au activat puncte cheie ale hărților țărilor respective.

Este una dintre cele mai bine documentate cărți despre eclipse și efectele lor la nivel individual și mundan. Lectura este ușoară, exprimarea simplă și la obiect. Autoarea convinge prin bogata sa experiență “pe teren”, prin acuratețea datelor oferite și a numeroaselor exemple care susțin partea teoretică. Este o carte demnă de atenția oricărui astrolog

Lectură plăcută și spor la studiu!

Liana Șandru

Carte de vacanță: “Astrologia – Manual de inițiere și nu numai…”

$
0
0

carte-gabi-mihailoviciDespre Gabi Mihailovici, nativ Scorpion cu Ascendent Vărsător (informație obținută direct de la sursă), numai lucruri bune!

În urmă cu mulți ani, la Astro-Festivalul de la Craiova am avut bucuria de a-l cunoaște personal și pot spune că este, fără exagerare, un OM absolut extraordinar, o prezență ce uneori poate părea nepământească… Are un fel anume în care privește oamenii drept în ochi, cu căldură, cu sinceritate deplină, cu modestie. Din felul în care le vorbește, deschis, prietenos, atent, răzbat o bunătate și o blândețe nețărmurite. Surâsul, cuvintele și întreaga sa prezență emană o generozitate și o înțelepciune cum nu mi-a fost dat să văd decât de foarte puține ori în viață. Rămâne înțelept chiar și când glumește. O prezență fascinantă, care răspândește în jurul său o energie aproape palpabilă.

L-am reîntâlnit cu ocazia lansării „Zodiacul”-ui Mihaelei Dicu, în urmă cu vreo 7 ani, la București. Nu se schimbase cu nimic, energia sa cu totul specială continua să ne contamineze pe toți cei prezenți la acel eveniment. Același zâmbet cald, aceeași privire deschisă, aceeași disponibilitate.

Am scris rândurile de mai sus, care reprezintă impresii personale, deoarece Astrologia – Manual de inițiere și nu numai este în primul rând o carte de autor, după părerea mea. Este o culegere de informații, interpretări și sfaturi pe care scriitorul – pot să-l numesc așa – le-a pus în pagină sub forma unui mesaj pe care se considera dator să ni-l transmită. Nu rostește explicit acest lucru, dar se simte și se subînțelege. Trebuie să ai ceva de Scorpion în harta natală ca să înțelegi ce vreau să spun…

Însuși editorul acestei lucrări recunoaște în cuvântul adresat cititorului pe prima pagină a cărții:

„Ca editor, vă mărturisesc că lucrul la această carte a fost o plăcere, iar faptul că am avut onoarea de a-l cunoaște pe Gabriel MIhailovici reprezintă una dintre multele satisfacții pe care le aduce după sine această meserie. Și vă promit, că indiferent cât sunteți de sceptici, vă veți schimba părerea despre zodiace”!

Ceea ce mi-a atras atenția de la început a fost maniera în care este scrisă lucrarea. Deși cuprinde o cantitate vastă de informație cu caracter științific, totuși modul în care este formulat textul te îndeamnă să o citești ca pe un volum de eseuri. Scrisă coerent, frumos, ușor de înțeles, deși conținutul este dens și chiar imprevizibil, el face apel la conceptele religioase, dar într-un mod decent și susținut. Modalitatea de abordare este directă, precisă, mesajul este complex, profund, îmbinând tehnica astrologică cu filosofie, morală, psihologie, etică și spiritualitate de calitate. Informațiile din acest Manual de inițiere nu sunt pentru astrologi grăbiți să dea consultații ”pe bandă”, ci pentru cei care sunt dispuși să mediteze, să filozofeze, să reflecteze în fața unei hărți, să înțeleagă ce este dincolo de un desen abstract în formă de farfurie cu hieroglife desenate pe bordură. Pentru cei care văd că dincolo de horoscop este, de fapt, viața unui om – cu toate meandrele ei, cu toate colțișoarele ascunse și vulnerabile, comorile neștiute, durerile ferecate sau visele uitate, trăirile nerostite.

Vă invit să o citiți când sunteți singuri doar cu voi înșivă și doriți să pătrundeți înțelesul unei cărți de astrologie mai presus de obișnuitele „planete în semne și case”. Este o lectură captivantă ca un roman de aventuri pentru cei cu mintea neobosită și judecata scormonitoare, pentru cei care simt pulsul unei cărți în manieră Scorpion-eană, pentru că, dincolo de cuvintele așternute în pagină, se simte în permanență trăirea intensă a celui care ne transmite de fapt, informații extrem de importante (poate din alte dimensiuni) pe această cale…

Merită să o căutați și, odată ajunsă în mâna voastră, deschideți-o la întâmplare – vă asigur că nu o veți mai lăsa din mână! Lectură și vacanță plăcută!

Iată cuprinsul celor 582 de pagini și câteva detalii suplimentare:

Capitolul 1 – Planetele Sistemului solar

Capitolul 2 – Elementele karmice ale horoscopului

Capitolul 3 – Semnele zodiacale

Capitolul 4 – Casele cerului

Capitolul 5 – Semnificațiile planetelor și elementelor karmice în semnele zodiacale și casele cerului [inclusiv Lilith, Chiron, Junon, Nodul Dragonului, Ophiucus, punctele de graniță ale zodiilor, ș.a.]

Capitolul 6 – Aspectele unghiulare ale planetelor și elementelor karmice

[Capitolele 7-14 constituie partea cea mai valoroasa a manualului, conținând informații mai puțin cunoscute și reprezintă o abordare cu un grad înalt de complexitate a interpretării semnificației elementelor astrologice.]

Capitolul 7 – Starea de sănătate a individului [Legătura dintre cauză și efect, Punctul de neîntoarcere].

Capitolul 8 – Detalii semnificative ale horoscoapelor [Karma de evaziune, neîncredere și nerăbdare, Planetele bodyguard, Horoscopul vieții anterioare, ș.a.].

Capitolul 9 – Potențialul sentimental-erotic al individului

Capitolul 10 – Întocmirea și interpretarea horoscopului personal

Capitolul 11 – Stabilirea compatibilității în diferitele tipuri de relații [Reîntâlniri karmice, sinastrii, superpoziții karmice, identități karmice, ș.a].

Capitolul 12 – Horoscopul integrării sociale

Capitolul 13 – Condiția exilatului pe pământ [Materializarea spiritului, Condiția individuală de start, Rolul Liberului Arbitru[...], Sfidarea timpului și consecințele ei, ș.a.]

Capitolul 14 – Dicționar de astrologie [Meditația, ultima fază a cunoașterii, ș.a.]

În loc de epilog, autorul se adresează cititorului prin cuvintele „Omule, semen al meu…” și încheie cu „Semenul tău, în fond un om și el, Gabriel Mihailovici”…

Melania Marin

“Astrological Prediction: A Handbook of Techniques”

$
0
0

Astrological Prediction - Oner DoserManual de tehnici predictive şi autobiografie, Öner Döșer ne introduce în lumea fascinantă a astrologiei previzionale într-o manieră cu totul inedită: povestindu-şi, cu mult şarm, propria viaţă. Nu vă aşteptaţi totuşi la o cronică în care autorul evocă în chip romanţat amintiri, avem în faţă un adevărat compendiu de astrologie predictivă ce îmbină într-o manieră câştigătoare elemente ale astrologiei tradiţionale cu tehnici ale astrologiei moderne.

Apărută iniţial în limba turcă, sub patronajul şcolii de astrologie pe care Öner Döșer o conduce, prezenta lucrare se doreşte un manifest îndrăzneţ cu care mişcarea astrologică de pe malul Bosforului se arată în faţa lumii bune a astrologiei internaţionale.

Öner Döșer putem spune că este o vedetă în Turcia: conduce o cunoscută şcoală de astrologie, Astroart, a publicat şaisprezece cărţi, o mulţime de articole, este urmărit cu interes în media, iar din 2012 organizează de echinocţiul de primăvară “Zilele Internaţionale ale Astrologiei”, eveniment ce s-a bucurat de prezenţa unor reputaţi astrologi, printre care preşedinta de onoare a AAR, Mihaela Dicu, dar și Deborah Houlding, Benjamin Dykes şi Nicholas Campion, aceştia din urmă fiind, pe rând, şi oaspeţii Congresului AAR în 2013 şi 2014.

Nu poţi învăţa astrologie fără a-i învaţa pe clasici, iar Öner Döșer îmbrăţişează aceeaşi credinţă. Tocmai din acest motiv, cartea sa de astrologie predictivă este o apariţie originală în peisajul publicistic internaţional. Acesta armonizează tehnicile tradiţionale cu cele moderne în spiritul noului curent al astrologiei contemporane: îi cinstim pe clasici şi le adaptăm metodele la viaţa modernă.

Odată ce aveţi cartea în faţă, aveţi nevoie de creion, hârtie şi un program de astrologie bun: Firdaria, profecții, tranzite, progresii secundare şi de solar arc, distribuţii de-a lungul termenelor, direcţii primare, eclipse, revoluţii solare şi lunare, tehnici de rectificare – iată pe scurt sumarul vastei lucrări scrise de astrologul turc, Öner Döșer. Bibliografia este deopotrivă impresionantă. Se întinde pe mai mult de patru pagini şi conţine nume sonore: Al-Biruni, Guido Bonatti, Doroteus din Sidon, Benjamin Dykes, Robert Hand, William Lilly, Ptolemeu şi mulţi alţii.

Vă recomand cu drag un volum excelent, de nelipsit din biblioteca fiecărui iubitor de stele, fie că este începător ori fin cunoscător al artei pline de farmec numite Astrologie.

Astrological Prediction: A Handbook of Techniques by Oner Doser, Benjamin N. Dykes (Editor), The Cazimi Press, 2015.

© Copyright 2015 INGRID PANAITIU – exclusiv pentru Revista Astrele

ingrid-panaitiu-autor

Chiron – arcul de curcubeu între planetele interioare și exterioare

$
0
0

Recenzia este realizată de Luminița Ristea, după lucrarea lui Barbara Hand Clow, tradusă în mai multe limbi şi re-editată în anul 2015 (a doua ediție și a 13-a editare). Barbara Hand Clow este profesor, lector și scriitor, licențiat în filozofie. În perioada 1982-1983 ea absolvă masteratul în teologie și vindecare cu Matthew Fox la Chicago, iar teza ei de masterat compară tehnicile psiho-analitice jungiene cu terapiile de regresie în alte vieți. În anul 1969 autoarea descoperă că astrologia este un instrument extrem de corect de diagnosticare și de aceea a început să studieze și să practice astrologia. Printre altele, notorietatea autoarei se datorează faptului că ea este pionier în studiul astrologic al lui Chiron, prima ediție a cărții „Chiron Rainbow bridge between the inner and outer planets” fiind oferită publicului în anul 1987, la 10 ani de la descoperirea acestei ”chei” către eternitate, în 1 noiembrie 1977, de către Charles Koval.

Am considerat că acest subiect este util de prezentat deoarece în România există destul de puține surse de informare.

„A plecat de-acasă Dumnezeu” şi a lăsat de veghe, la porţile cerului, arcul de curcubeu.
„ Azi… să trăim azi cât într-o viaţă, iar mâine e mister”.
Vasile Popovici

chiron-rainbow-bridgeUndeva între Uranus și Saturn orbitează Chiron, arhetipul planetar al vindecării și transformării. Chiron este manifestarea atât a paradoxului, cât și a sintezei: cal și om în același timp, nemuritor și muritor, student și profesor, suflet vindecător și atingere vindecătoare. Descoperirea lui în anul 1977 a coincis cu reactivarea unor practici ancestrale: medicina homeopată, divinațiile, vindecarea folosind energia și cristalele.

Cartea prezintă un ghid care explorează energia lui Chiron, începând cu mitologia și istoria și analizând pozițiile în fiecare zodie și casă astrologică, fiind o “contribuție majoră la noua stare de conștiință în astrologie care sărbătorește potențialul spiritului uman”[1].

Ce este “Rainbow Bridge”[2]? Conform unui poet anonim este puntea de trecere a animalelor către eternitate. Este acel “Somewhere over the rainbow”[3], metafora care reprezintă podul dintre pământ și cer, locul unde găsim vasul cu aur care face trimitere la alchimia timpului și a conștiinței.

Cartea cuprinde 14 capitole, iar la final sunt prezentate 55 de hărți în sistemul Koch (majoritatea) și sistemul Placidus, precum și notele autoarei:
Capitolul 1 – MITOLOGIE: APARIȚIA VINDECĂTORULUI RĂNIT
Capitolul 2 – GHIDUL CĂUTĂRII MAGICE
Capitolul 3 – CHIRON CA GHID AL PLANETELOR EXTERIOARE
Capitolul 4 – CHIRON GUVERNÂND ZODIA FECIOAREI ȘI CASA a VI-a
Capitolul 5 – CHIRON ÎN CASELE I – a VI-a
Capitolul 6 – CHIRON ÎN CASELE a VII-a – a XII-a
Capitolul 7 – CHIRON ÎN SEMNE
Capitolul 8 – STRUCTURA ASPECTELOR LUI CHIRON
Capitolul 9 – CHIRON ÎN ASPECT CU SOARELE, MERCUR, VENUS, LUNA MARTE & JUPITER
Capitolul 10 – CHIRON ÎN ASPECT CU SATURN, URANUS, NEPTUN, PLUTO & NODURILE LUNARE
Capitolul 11 – DIFERITE ALTE ASPECTE DESPRE CHIRON
Capitolul 12 – CICLUL CHIROTIC ȘI INIȚIEREA CLIENTULUI
Capitolul 13 – CHIRON ȘI BOMBA
Capitolul 14 – SECRETUL LÂNII DE AUR

Cele mai interesante idei pe care le prezintă această carte sunt următoarele:

I. Chiron este un ”arc de curcubeu” prin care se accesează percepțiile multidimensionale
Pornind de la planetele interioare, alături de Saturn și Jupiter, prin Chiron se accesează percepțiile multidimensionale și se integrează, ca un arc de curcubeu în astral, energetica planetelor exterioare: Uranus (transformarea -1781), Neptun (spiritualitatea – 1846) și Pluto (trezirea și conștientizarea -1930). Din 1781 cunoaștem puterea planetelor exterioare, dar am fost capabili să o utilizăm conștient abia din 1977. Nimic nu s-a schimbat în celelalte dimensiuni, numai că NOI ne-am schimbat. Ca o „întâmplare”, Naveta Voyager a fost lansată în 1977 să aducă imagini despre Saturn, Uranus și Neptun.

II. Chiron este considerat guvernatorul zodiei Fecioară
Deoarece Mercur, guvernatorul zodiei Fecioară, nu ne poate conduce către spiritul planetei Neptun, Chiron este înțeles și experimentat ca un alt guvernator pentru zodia Fecioară, începând cu anul 1983.

III. Cum funcționează Chiron în harta natală
În harta natală, Chiron funcționează ca o cheie de inițiere spirituală pentru fiecare din noi. El ne arată unde și cum se intersectează realitățile, de unde putem accesa multidimensiunile, fiind văzut ca un portal cosmic.

Capitolul 1 – autoarea începe călătoria prin lumea lui Chiron

Punctul de plecare este mitologia, unde sunt disponibile multe referințe despre Chiron în calitate de mare astrolog și profesor care a inițiat vindecători, luptători, magicieni. Se face astfel o punte de legătură între anul 1977 și perioada 1977-1979, denumită magicul New Age, în care noi tehnici vindecătoare și sacre au devenit din ce în ce mai proeminente. Descoperirea lui Chiron semnalează posibilitatea actuală de recuperare a tuturor tehnicilor ezoterice de transformare a corpului și sufletului.

Prin Chiron se activează capacitățile divinatorii ale unui individ, folosite de către acesta în diverse domenii: astrologie, tarot, rune sau I Ching:

  • Chiron l-a învățat pe Ascleipos arta vindecării și de aceea este considerat părintele medicinii.
  • Chiron l-a învățat și educat pe Jason și pe cei 50 de argonauți (orbita lui Chiron este de 50 de ani!) să plece în călătoria vieții lui pentru supraviețuirea rasei umane acum 3.500 ani.
  • Chiron l-a învățat pe Ahile să fie un luptător și să cânte la liră (kithara).
  • Chiron stă la dispoziția astrologilor, care sunt binecuvântați cu puterea de a identifica destinul și forța vindecătoare a clienților lor, și de a stimula aceste lucruri în conștiința lor.

Chiron în tranzit se va identifica adesea cu perioadele de mare tensiune din viață, dar care sunt în același timp și perioade de iluminare.

Chiron guvernează puterea vindecătoare a cristalelor, deoarece cristalele sunt văzute ca o lumină albă înghețată într-o formă hexagonală de mineral rigid saturnian. Atâta timp cât avem traume din viețile trecute sau afecțiuni ale unor organe ale corpului nostru, sinele superior va încerca să obțină curățarea de negativitate în corpul fizic și accesarea luminii albe, pure.

Chiron este profesorul care ne învață vindecarea prin curățare și atitudine curajoasă, pentru ca după aceea să poată pleca împăcat “acasă” când îi vine timpul. El nu este puternic sau sănătos, dar are forța de a colabora cu Pluto, în loc să-l evite până în ultima secundă. Avem enorm de mult de învățat de la Chiron despre relația cu moartea. Este dificil să ne confruntăm cu Pluto fără să-l avem pe Chiron ca ghid și acum beneficiem din plin de asistența lui.

Chiron este și o personalitate recunoscută pentru puterile sale divinatorii, după manifestarea sa ca vindecător sau astrolog.

Autoarea preia de la Richard Nolle simbolistica arhetipală a cuvântului “cheir” (mână) ca o uniune holistică a intelectului și a instinctului (minte și corp fizic), exact ca și centaurul care este jumătate om și jumătate animal. Multe din rădăcinile cuvintelor sunt conectate și includ acest cuvânt, cum ar fi:
CHIRAL- polarizarea luminii de la o mână la alta
CHIROPRACTIC (CHIROPRACTURA) – formă a medicinii alternative care se focusează pe tratamentul manual constând în manipularea în special a articulaţiilor coloanei vertebrale, ce influenţează activitatea sistemului nervos central (cordul spinal) şi periferic (nervii spinali).
CHIROTHESIA – reprezintă energia din mâini în timpul ritualurilor secrete
CHIROTONY – votarea prin ridicarea mâinii
CHIRURGERY – reprezintă forma arhaică pentru chirurgie
CHIROMANCY (CHIROMANȚIA) – arta de a citi în palmă

Forma divinatorie specifică lui Chiron, conectată prin chiromanție, este tarotul. Tarotul, prin arcanele sale majore (care descriu călătoria eroului), este calea de a înțelege cum Chiron guvernează căutarea locului și timpului potrivit pentru conștientizare, care este poarta către Neptun și întregul cosmos. O carte din arcana majoră este o enzimă/ferment care stimulează viața psihică și spirituală a unui om. Cartea Magicianul în tarot ne arată calea către concentrare fără efort care are loc în cazul în care transcendem în cadrul practicilor spirituale și ne regăsim calmul perfect. Chiron este aici pentru a ne arăta că începutul acestui drum se face dansând cu energia cosmică. În acest context, autoarea consideră că nu există o carte de tarot ce-l reprezintă pe Chiron, deoarece Chiron îl guvernează chiar pe cel care citește în tarot (tarotist).

Capitolul 2 – ghidul căutării magice în studiul lui Chiron

Este vorba despre o călatorie sacră prin care descoperim secretul supraviețuirii și forța vieții.
Autoarea îsi pune întrebarea dacă puterea chirotică devine în mod real noua paradigmă a vindecării. În această căutare magică, în care avem abilitatea de a ne crea realitatea, beneficiem și de abilitatea de a ne vindeca cu propria noastră minte, utilizând energiile subtile și reapariția forței vitale, prin reechilibrarea balanței feminin-masculin din noi?

Multe culturi s-au dezintegrat (distrus) atunci când indivizii și-au pierdut sensul destinului, au devenit apatici și condițiile supraviețuirii de zi cu zi au devenit copleșitoare. Începând din anul 1977 s-au dezvoltat într-un ritm accelerat tratamentele homeopatice, medicina vibrațională, dorință de a avea o moarte iluminată spiritual, tehnici de creare a realității cu puterea gândului, astrologia, noi forme de terapii ale corpului, conexiuni cu dimensiunile non fizice.

Autoarea analizează impactul primului careu al lui Chiron la poziția sa natală, din august 1991 (de la 3 grade Leu la 3 grade Taur), atât prin prisma evoluției conștiinței individuale (oamenii încep să realizeze că există mai multe dimensiuni și noi nu suntem numai materie astfel încât conștientizarea despre cum ne naștem este la fel de importantă ca și cea despre cum murim), cât și prin prisma evoluției medicinii naturiste și homeopate.

Conform autoarei, dacă premisele prezentate de ea în carte sunt corecte, atunci până în 2027, când Chiron în tranzit se întoarce la poziția natală de la 3 grade în Taur, vom fi binecuvântați cu un mix de medicină alopată și alternativă.

Capitolul 3 – Chiron este definit din punct de vedere astronomic și astrologic

Autoarea îl definește pe Chiron din punct de vedere astrologic, pornind de la experiența care a marcat-o, ea având în harta natală Chiron conjunct cu Nodul Nord în Leu, în casa a 12-a și Soarele natal conjunct cu Nodul Sud în casa a 6-a. Numele ei este HAND (cheir), iar tatăl ei a fost doctor.

Asteroizii orbitează în jurul Soarelui între Marte și Jupiter. Chiron orbitează între Saturn și Uranus și nu este un asteroid. Din punct de vedere astronomic este o planetă destul de mare pentru a fi definită ca o planetă minoră. Întrebarea autoarei este de ce aceste corpuri “minore” au un impact atât de puternic în munca astrologilor? Răspunsul poate veni din constatarea importanței asteroizilor în ultimii ani când am realizat că nu mărimea (cantitatea) unei planete minore sau asteriod contează, ci calitatea ei.

Această revoluție în conștiință este explicată de autoare prin felul în care Chiron creează o punte între cele două emisfere cerebrale din creierul uman. Uranus guvernează emisfera dreaptă, Saturn guvernează emisfera stângă, părți pe care nu reușeam să le conciliem până acum. De aceea în antichitate oamenii erau prea orientați spre emisfera dreaptă, crezând orbește în magie și divinație, iar începând cu anul 1.600 d.H. au fost prea orientați către folosirea emisferei stângi a creierului. Odată cu conștientizarea lui Chiron se produce o fuziune între cele două emisfere.

Autoarea prezintă grafic evoluția conștiinței ca o calea de detașare de ego-ul personal și fuzionarea progresivă cu universul. În fapt, putem identifica cinci etape majore din viața unei persoane dincolo de tranzitele din harta natală:

  1. întoarcerea lui Saturn la poziția din harta natală în jurul vârstei de 30 de ani
  2. opoziția Uranus în tranzit la Uranus din harta natală între 38-44 ani
  3. careul Pluto în tranzit la Pluto din harta natală
  4. careul Neptun în tranzit la Neptun din harta natală
  5. întoarcerea lui Chiron la poziția din harta natală în jurul vârstei de 50 de ani

Cuadraturile lui Chiron, Uranus, Pluto și Neptun întotdeaună lucrează intens în direcția conștientizării, dar impactul major se face în cele 3 puncte principale de creștere: întoarcerea lui Saturn, opoziția lui Uranus și întoarcerea lui Chiron. Planurile existenței din grafic ne pregătesc pentru înalta conștiință spirituală guvernată de planetele exterioare.

Chiron se întoarce în tranzit la poziția sa natală în jurul vârstei de 50-51 de ani. Vârsta de 50 de ani este un prag important în viața fiecărui individ. Dacă evoluția necesară este atinsă, atunci are loc o lansare a individului pe o nouă spirală evolutivă. Daca nu, ciclul se reia. De aceea Chiron într-o hartă natală este cheia către marele… mare “CUM”. Această perioadă de 50 de ani are multe conotații în istorie, astfel:

  • Zeul sumerian Marduk avea 50 de nume care-i dădeau putere
  • Jason avea 50 de argonauți pentru a recaptura dinamica cosmică, magia și lâna de aur
  • Orbita lui Sirius B în jurul lui Sirius A este de 50 de ani
  • Jubileul în ciclul romanilor era de 50 de ani
  • Ciclurile globale ale lui Kondratieff sunt de 50 de ani
  • Pentecost, sărbătoarea în vechiul Israel, reprezenta cele 50 de zile după duminica Paștelui

Capitolul 4 – prezintă pe Chiron ca guvernator al zodiei Fecioară

Autoarea prezintă concepul cheie al acestei cărți: ”Fii prezent în corpul tău, echilibrează-ți mintea și viața, iar Dumnezeu te va aștepta în cealaltă parte!”.

Energia lui Chiron determină momentul exact, locul exact și punctul exact de conștientizare, așa numitul punct chirotic. Din perspectiva autoarei, metafora lui Christos: “noi va trebui să intrăm în rai prin gaura unui ac” este perfectă pentru a sugera axa caselor 6 (gaura unui ac) – 12 (rai sau inițierea cosmică). Conștientizarea lui Chiron înseamnă dobândirea puterii de a finaliza munca în Era Peștilor pentru a putea intra în Era Vărsătorului, spune ea.

Zodia Fecioarei este calea prin gaura acului. Ea nu poate fi înțeleasă numai prin Mercur, ca guvernator, explică autoarea, și de aceea este nevoie de complexitatea lui Chiron, centaurul vindecător din mitologie. Chiron este cheia de aur prin care Fecioara ne va învăța să deschidem poarta Erei Vărsătorului și ne arată cum să purificăm Pamântul, căutând drumul spre divinitate, afirmă ea.

Harta natală este un cerc și nu o linie continuă. Astfel încât casa a VI-a va da startul nașterii noastre în casa a VII-a, reprezentată de CEILALȚI; iar casa a XII-a va da startul nașterii noastre în casa a I, CUNOAȘTEREA DE SINE. Pentru a relaționa cu ceilalți avem nevoie să ne împământăm în timp și spațiu aici, pe Pamânt, înainte de a ne lăsa “pierduți” în brațele lui Neptun în casa a XII-a.

Capitolul 5 și capitolul 6 – prezintă pe Chiron în cele 12 case astrologice

Chiron reprezintă ultimul declanșator al compasiunii în plan emoțional, punctul introspecției în planul mental și punctul misticismului pe plan spiritual. Toate aceste dimensiuni, incluzând dimensiunile înalte, sunt reprezentate simbolic de casa ocupată de Chiron în harta natală, locul în care integrăm energiile chirotice vindecătoare și aflăm cum să ne vindecăm.

Capitolul 7 – prezintă amplasarea lui Chiron în fiecare zodie

Explicarea lui Chiron în semne este destul de controversată în lumea astrologică. Chiron are o orbită eliptică și prin distribuție este localizat preponderent în semnele zodiacale din parte estică a zodiacului (de la Vărsător până la Taur) pentru 30 de ani și extrem de puțin în semnele vestice (de la Leu până la Scorpion). Această carte este prima în care Chiron apare ca guvernator pentru zodia Fecioară.

Capitolele 8, 9 și 10 – prezintă aspectele lui Chiron, atât în general cât și specific pentru Soare, Mercur, Venus, Luna, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto și nodurile lunare.

Autoarea consideră că numărul aspectelor lui Chiron cu alte planete indică intensitatea energiei chirotice care curge prin individ și puterea sa vindecătoare.

Dacă Chiron este retrograd sau este localizat în casa a VI-a sau a XII-a, sau dacă aspectează planete retrograde sau care sunt în casa a VI-a sau a XII-a, atunci avem de-a face cu manifestarea unui vindecător din viețile anterioare.

Aspectele analizate sunt: conjuncția, sextilul, cuadratura, trigonul, inconjuncția. Adesea cuadraturile sau opozițiile la Chiron creează o mare energie în dinamică, dar cum reacționează fiecare persoană la aceasta este unic, în funcție de nivelul la care vibrează sufletul său. Astrologul va trebui întâi să determine pe cât posibil nivelul vibrațional pe care se găsește clientul său.

Capitolul 11 – prezintă diferite alte aspecte ale lui Chiron pentru a umple golul de informații existent în astrologie, astfel:

  • Chiron în relație cu Nodurile lunare în casa a VI-a sau a XII-a
  • Chiron în Fecioară în relație cu nodurile lunare
  • Pars Fortunae în Fecioară și casa a XII-a
  • Chiron retrograd
  • Axa Fecioară /Pești intreceptată și Chiron interceptat

Chiron retrograd, în accepțiunea autoarei, are o semnificație deosebită. În general planetele în mers direct sunt planete “electrice” (creează energie pentru a se încărca și mișca), iar cele în mers retrograd sunt planete “magnetice” (atrag energia într-o hartă).

Când Chiron este retrograd el atrage vindecarea, inițierea și puterile alchimice; din experiența autoarei, persoanele cu Chiron retrograd sunt mai atractive, misterioase, mult mai fascinate de magie și lucrurile magice/oculte și atrag către ele aceste energii.

Capitolul 12 – Ciclul chirotic și inițierea clientului se referă la cuadratura lui Chiron în tranzit la Chiron natal, opoziția lui Chiron în tranzit la Chiron natal, a doua cuadratură a lui Chiron în tranzit la Chiron natal și întoarcerea lui Chiron în tranzit la poziția din natal (la vârsta de 50-51 de ani) și implicațiile acestora pe plan emoțional, spiritual, somatic/fizic.

Ultimele două capitole îl prezintă pe Chiron ca pe o cheie de rezolvare a crizei nucleare și reia povestea lui Jason în accepțiunea autoarei.

Autoarea concluzionează că este timpul astrologilor să învețe oamenii cum să trăiască în armonie cu înțelepciunea și sinele lor înalt.

Părerea mea este că, pentru cei care doresc să lucreze cu Chiron, aceasta este o carte de căpătâi.

[1] Jeff Jawet, cofondator StarQ website
[2] Arcul de curcubeu (traducere autor recenzie)
[3] Melodie din Vrăjitorul din Oz („Undeva, dincolo de curcubeu”)

Material prezentat în cadrul Congresului AAR, ediția a XI-a, octombrie 2015, București.

LUMINIȚA RISTEA

luminita-ristea-autor

Recenzie de carte: „Sub același cer” – Rafael Nasser

$
0
0
www.rafaelnasser.com

www.rafaelnasser.com

De câți astrologi credeți că este nevoie pentru a interpreta o hartă natală?

După Rafael Nasser, care a studiat mulți ani la rând astrologia în New York, sunt necesari nici mai mult, nici mai puțin de 12 astrologi. Nativ Fecioară, Nasser recunoaște inițial scepticismul său față de astrologie, mai ales în contextul în care, studiind astrologia şi participând la multe conferințe şi seminarii, a întâlnit experți siguri pe sine, care afirmau că știu care este natura astrologiei.

Ȋn cele aproape 500 de pagini ale cărții, astrologi de tradiții diferite interpretează o singură hartă natală şi pictează portretul astrologic al unei femei misterioase, pe nume Joyce. Despre această femeie misterioasă, ei nu cunosc absolut nimic altceva în afară de data nașterii, de nume şi de faptul că este femeie.

Pentru a păstra integritatea portretelor astrologice ale lui Joyce, autorul s-a gândit că singura modalitate prin care poate demonstra eficacitatea astrologiei este o interpretare bazată numai pe data nașterii, prin negarea oricărui alt contact între astrolog şi subiect, până la momentul publicării cărții. Dar spiritul critic al lui Rafael Nasser nu se oprește aici. El a fost cel care a găsit-o pe Joyce, după mai mult de 6 luni de căutări. Autorul şi-a dorit o persoană curajoasă, care să fi trecut de a doua reîntoarcere a lui Saturn, undeva pe la 58 de ani şi a cărei dată de naștere să poată fi verificată cu acuratețe. Autorul, la fel ca şi ceilalți astrologi participanți, nu a dorit să afle nimic despre viața lui Joyce decât după publicarea cărții, pentru a nu transmite în mod intenționat sau nu, conștient sau nu, orice informație despre Joyce, care ar fi putut altera percepția celorlalți astrologi despre ea.

Așa începe povestea lui Joyce… Înainte de a trece direct la interpretări, Nasser ne introduce în modul de gândire al fiecărui astrolog în parte, printr-o serie de întrebări. Fiecare dintre ei își expune arta şi metoda pe care o folosește în consultații, dar şi principiile astrologice care stau la baza analizei şi interpretării hărții natale a lui Joyce. Ȋn final, cititorul poate stabili de unul singur care este de fapt adevărul despre astrologie, care este motivul pentru care această artă funcționează, chiar şi atunci când mai mulți astrologi filtrează diferitele tradiții astrologice prin propriile simboluri şi valori.

Cele douăsprezece „tradiții” se înscriu, cu o singură excepție, în astrologia occidentală; Ronnie Dreyer practică astrologia vedică. Cele mai multe folosesc tehnici occidentale moderne cunoscute, bazate pe planete, semne, aspecte și case. Toți folosesc zodiacul tropical, cu excepția lui Ronnie Gale Dreyer şi a lui Ken Bowser care folosesc astrologia siderală. Cel mai adesea astrologii folosesc cele zece planete și nodurile: chiar şi Rob Hand, care se bazează pe tehnici medievale, nu elimină planetele transsaturniene. Desigur, Gary Christen, un bine cunoscut astrolog uranian, folosește cele opt planete „invizibile” transneptuniene. Abordarea centrată pe asteroizi a lui Demetra George adaugă doar 57 de asteroizi (din peste șapte mii). Ȋn analiza mitologică, Wendy Ashley folosește unele stele fixe și adaugă câteva constelații. Ȋn concluzie, cineva familiarizat cu limbajul astrologic ar trebui să poată urma logica acestor lecturi.

Putem asemăna cartea cu o galerie de pictură, în care sunt expuse 12 tablouri ale lui Joyce, pictate de 12 maeștri specializați în diverse tehnici şi stiluri. Ȋn această galerie, se află şi auto-portretul lui Joyce, cu care putem compara toate celelalte creații. Cei 12 maeștri ai astrologiei sunt prezentați în ordine alfabetică mai jos:

  • Demetra George – Astrologia bazată pe asteroizi – practicantă a astrologiei de mai bine de 30 de ani, specializată în mitologie arhetipală, autoare a unor cărți ca: „Astrologie pentru tine” („Astrology For Yourself”); Zeițele asteroizi („Asteroid Goddesses”), „Misterele Lunii Negre” („Mysteries of the Dark Moon”) şi „Descoperă-ți calea în întuneric” („Finding Your Way Through the Dark”). Ȋn prezent, ea traduce textele astrologice ale hermetismului, predă cursuri de astrologie elenistică în cadrul facultății Kepler şi Universității din Oregon, USA, unde susține şi cursuri de istoria astrologiei şi civilizații medievale.
  • Evelyn Roberts – Astrologia arhetipală – studentă în astrologie toată viața, practicantă de 11 ani, pregătirea sa a început la Londra, la facultatea de Studii astrologice şi în cadrul Centrului de astro-psihologie al lui Liz Green. Aceste studii astrologice, precum şi propriile sale credințe spirituale, i-au permis să își construiască un stil de lucru original, prin care ea folosește astrologia că instrument de dezvoltare personală a clienților săi, pentru a-i ajuta să aibă un stil de viață autentic, să descopere iubirea şi acceptarea de sine. De asemenea, Evelyn predă cursuri de astrologie pentru toate nivelele.
  • Gary Christen – Astrologie uraniană – astrolog de peste 36 de ani, şi-a început cariera lucrând ca astrolog la Centrul de astrologie din New York, în 1968, unul dintre cei mai renumiți experți mondiali în astrologie uraniană, care ține cursuri atât la nivel național, cât şi internațional. A fost în mod continuu în slujba astrologiei, fie ca designer de programe astrologice, fie ca astrolog corporatist în cadrul unei multinaționale, autor şi scriitor de reviste, periodice, cărți, co-fondator al Astrolab Inc, al cărui președinte şi CEO este în prezent.
  • Hadley Fitzgerald – Astrologie psihologică – astrolog de mai bine de 35 de ani, psihiatru terapeut de 23 de ani, ea folosește hărțile natale ale clienților pentru a-i ajuta să descopere care sunt intențiile sufletelor lor în această încarnare, modalitatea de a rezona în mod conștient cu aceste intenții. Întrebarea centrală care stă la baza studiilor sale este: „Ce își dorește sufletul tău de la tine?”. Ȋn prezent, lucrează la cartea intitulată, „Călătorind drumul eternității” („Travelling Eternity Road”).
  • John Marchesella – Astrologie modernă – astrolog profesionist din New York, absolvent al Consiliului Național de Cercetări Geocosmice, președinte al Facultății Chapter din New York, susține şi prezintă frecvent cursuri şi conferințe. John este şi un psihoterapeut certificat, pentru care există mereu un scop pentru orice şi oricine sub soare.
  • Ken Bowser – Astrologie siderală – a studiat astrologia din 1970, mai întâi din punct de vedere al zodiacului tropical, iar mai recent, sideral. A devenit astrologul de serviciu al revistei Astrologia americană în 1979 şi a început să scrie articole în reviste din 1980.
  • Kim Rogers-Gallagher – Astrologie pentru iluminare – astrolog care susține conferințe internaționale, autoare a unor cărți ca: „Astrologie pentru partea luminoasă a creierului” („Astrology for the Light Side of the Brain”), precum şi a unor site-uri renumite precum, „Cafeneaua cosmică” („The Cosmic Cafe”).
  • Rob Hand – Astrologie medievală – renumit astrolog, cu o activitate de peste 43 de ani, cu multe cărți publicate: „Planete compuse” („Planets în Composite”); „Planete în tranzit” („Planets in Transit”), „Planete în tinerețe” („Planets in Youth”), „Simbolurile horoscopului” („Horoscope Symbols”), „Eseuri despre astrologie” („Essays on Astrology”), precum şi broșuri de astrologie elenistică şi medievală. Ȋn 1979, a fost co-fondator al Astro-Graphics Services, Inc. (în prezent, Astrolabe) şi al Astrolabe Sotware. Rob Hand folosește o sinteză a astrologiei heliocentrice, siderale, uraniene şi medievale. El a scris şi a publicat cărți despre astrologia tradițională sub titlul de ARHAT.
  • Robert Schmidt – co-fondator şi director al proiectului Project Hindsight, pentru care a tradus în limba engleză multe texte astrologice originale vechi din perioada elenistică. Pentru el este foarte adevărat că marile idei au debuturi spectaculoase și aproape a finalizat „Sistemul lui Hermes”, un sistem predictiv şi practic, susținut de o construcție teoretică. Ȋn plus față de investigațiile istorice, Robert conduce şi cercetări în domeniul astrologiei din multe alte puncte de vedere, ca de exemplu cel al teoriei științifice şi al filosofiei.
  • Ronnie Gale Dreyer – Astrologie vedică – un astrolog consultant, conferențiar, profesor, a studiat astrologia vedică (Jyotish) în India şi a scris multe cărți, printre care: „Semne vindecătoare” („Healing Signs”); „Astrologie vedică” („Vedic Astrology”), „Ghidul Soarelui şi al Lunii către Iubire şi Viață” („Your Sun and Moon Guide to Love and Life”), „Venus” şi multe alte articole şi recenzii în diverse publicații şi online. Ea susține cursuri internaționale de astrologie vedică precum şi la facultatea Americană de Studii Astrologice.
  • Steven Forrest – Astrologie evolutivă – un astrolog consultant din 1976, care a publicat prima sa carte în 1984, intitulată „Cerul interior” („The Inner Sky”). Printre alte cărți scrise de el se numără: „The Changing Sky”, „Skymates”, „The Night Speaks”, „The Book of Pluto”, un roman, „Stalking Anubis” şi „Measuring the Night” (vol 1 şi 2) împreună cu Jeffrey Wolf Green. Are propriul său program de cursuri de astrologie evolutivă şi este președintele Consiliului facultății Kepler.
  • Wendy Z. Ashley – Astrologie mitologică – o binecunoscută profesoară şi astrolog consultant, a publicat numeroase cărți de astrologie, oferă studii private în mitologie, interpretează vise şi oferă consultații astrologice la nivel internațional. În prezent, lucrează la cartea „Goddess in the Sky: Stars and Mythology in the Lives of Women”.

Ce anume l-a determinat pe Nasser să caute esența astrologiei precum şi limitele sale intrinseci? În mod evident, dorința lui sinceră de a îmbunătăți atât practica, cât și reputația astrologiei. Prin prezentare unei compilații comparative a unora dintre cei mai buni astrologi contemporani, el a adus un serviciu valoros comunității astrologice.

ANCUȚA CATRINOIU,
Membru AAR

O introducere modernă în Astrologia Elenistică

$
0
0

În calitate de student al artei astrologice și, în mod particular, al astrologiei elenistice, am fost cu adevărat încântat atunci când am primit veste despre lansarea cărții lui Chris Brennan, „Astrologia Elenistică”.

Pentru cine a încercat să aprofundeze astrologia elenistică pe cont propriu, așa cum am încercat mai toți până acum, această carte apare ca un veritabil fir al Ariadnei într-un labirint de concepte și tehnici astrologice elenistice încadrate pe un fundal filosofic complex, unde întreg ansamblul este complicat și mai mult de tot soiul de discrepanțe, lacune și contradicții sau diferențe de opinie existente în textele antice.

Este o lucrare cuprinzătoare, de circa 600 de pagini, în format A4, publicată prima oară pe 10 februarie 2017 în Denver, Colorado, care începe, aproape în mod aproape firesc, cu un citat din Vettius Valens, unul dintre cei mai de seamă astrologi ai perioadei elenistice, pe care îl voi reda în întregime și, aici, în traducere proprie din limba engleză:

„Aceia care se îndeletnicesc cu prezicerea viitorului și a adevărului, odată ce au dobândit un suflet liber, sunt aceia care nu prețuiesc averea, care nu se dedică speranțelor și cărora nu le este frică de moarte, și care, din contră, își trăiesc viețile neîmpiedicați de tulburări, antrenându-și sufletele să fie încrezătoare, și care nu se bucură în mod excesiv când le este bine, și nici nu devin deprimați atunci când le merge rău, ci dimpotrivă sunt mulțumiți cu ceea ce prezentul le oferă. Aceia care nu caută și nu își doresc imposibilul sunt capabili să poarte pe umerii lor ceea ce a fost predestinat prin propria lor stăpânire de sine; și înstrăinându-se de toate plăcerile și preamăririle, devin adevărați soldați ai destinului.” – Vettius Valens, c. 175 e.n.

Îndemnul și, într-o anumită măsură, recomandarea lui Valens ne urmărește pe tot parcursul lucrării, aducându-ne constant aminte că sarcina principală a unui astrolog este aceea de a înțelege tainele vieții și ale destinului, pentru că, înzestrați cu o astfel de cunoaștere, să ne putem trăi viețile ca spirite libere.

Acestea fiind spuse, scopul lucrării este unul ambițios, deși, așa cum Chris Brennan însuși declară, lucrarea este o introducere în materia extrem de complexă a tehnicilor astrologiei elenistice. Chiar și în aceste condiții, ea este prima lucrare de acest gen în vremurile moderne și va rămâne o lucrare de căpătâi pentru toți cei interesați de acest subiect pentru încă multă vreme.

Pentru cei încă nefamiliari cu conceptele astrologiei elenistice, autorul oferă o viziune de ansamblu asupra evoluției astrologiei, de la originile sale mesopotamiene până la declinul său în perioada târzie a Imperiului Roman, precum și redescoperirile ulterioare și evoluțiile astrologiei de-a lungul diverselor epoci până în prezent, acoperind în mod extensiv figurile marcante și literatura tehnică specifică perioadei elenistice.

Este important de reținut că sistemul de case folosit pe parcursul lucrării este ”Whole Sign House”, iar sistemul zodiacal reprezentat este cel tropical, deși în cap. 8, Semnele Zodiacale, Chris discută despre incertitudinea privitoare la sistemul zodiacal folosit de către astrologii din perioada elenistică și lasă problema zodiacului sideral încă deschisă pentru cercetări ulterioare.

Voi reda în continuare cuprinsul cărții pentru a putea înțelege amploarea lucrării și a conceptelor studiate, precum și pentru a ne putea face o idee despre măsura și gradul de detaliu urmărit de către autor pe parcursul acestei lucrări.

1. Astrologia în Mesopotamia și Egipt
2. Originile astrologiei elenistice în perioada Egiptului ptolemaic
3. Practica astrologiei în Imperiul Roman
4. Astrologii principali ai perioadei elenistice (de la legendarul Hermes Trismegistus până la Rhetorius Egipteanul)
5. Declinul, transmiterea și redescoperirea astrologiei
6. Problematici filosofice în astrologia elenistică
7. Planetele

  • Cele 7 planete
  • Numele planetelor
  • Semnificațiile planetelor după Valens
  • Benefice și malefice
  • Secta
  • Masculin și feminin
  • Sub razele Soarelui
  • Răsărit vs. Apus Stelar
  • Viteza planetară, retrogradare, stații
  • Nodul Ascendent, Nodul Descendent

8. Semnele Zodiacale

  • Calități, nume, categorii
  • Zodiac tropical vs. Zodiac sideral
  • Thema Mundi
  • Domicilii
  • Exaltări și depresii
  • Adversități
  • Quadruplicități
  • Triplicități
  • Melothesia zodiacală
  • Subdiviziuni ale zodiacului
  • Interpretarea planetelor în semne

9. Configurații

  • Reconstrucția doctrinei aspectelor
  • Definiția „Privirii” sau „Mărturiei”
  • Cele 5 configurații
  • Configurații zodiacale
  • Configurații exacte (grad exact)
  • Calitățile configurațiilor
  • Dextru vs. senestru
  • Dominarea
  • Mitigarea si doctrine alternative ale aspectelor

10. Cele 12 locuri (case)

  • Sistemul ”Whole Sign”
  • Numele locurilor
  • Modele conceptuale pentru sistemul locurilor
  • Locurile angulare sau Pivoturile
  • Triadele angulare
  • Locuri bune și locuri rele
  • Locuri operative
  • Locurile de „bucurie” ale planetelor
  • Semnificația locurilor
  • Viziune de ansamblu asupra celor 12 locuri
  • Interpretarea planetelor în cele 12 locuri.

11. Problematica diviziunii caselor
12. Stăpânul de domiciliu al Ascendentului

  • Metafora nautică
  • Stăpânul de domiciliu al Ascendentului în cele 12 locuri
  • Mitigarea plasamentelor dificile
  • Stăpânul Ascendentului în primul loc
  • Secta stăpânului Ascendentului
  • Gradul Mijlocului Cerului în alte locuri

13. Stăpânii de domiciliu ai Locurilor

  • Principii de interpretare în studiul stăpânilor de domiciliu
  • Remarci preliminare
  • Surse pentru schemele de interpretare
  • Stăpânii locurilor

14. Condițiile bonificării și maltratării

  • Scopul condițiilor
  • Inegalitățile Fortunei
  • Definirea maltratării
  • Dominarea
  • Opoziția și trigonul
  • Contracararea (Counteraction)
  • Îngrădirea (Enclosure)
  • Conjuncția (Adherence)
  • Lovirea cu o rază (Striking with a ray)
  • Întâlnirea (Engagement)
  • Recepția

15. Stăpânii triplicității luminătorului sectei
16. Loturi
17. Profecții anuale
18. Eliberări zodiacale (Zodiacal Releasing)

În anexe se regăsește un capitol cu concluziile personale ale lui Chris, o bibliografie extrem de cuprinzătoare, datele natale ale personalităților folosite ca exemple pe parcursul lucrării, un timeline al evenimentelor marcante din istoria astrologiei elenistice (acoperind o perioadă de 13 secole), un glosar cu termenii discutați și echivalentele lor grecești și, nu în ultimul rând, un index deosebit de util.

Judecând după cele de mai sus, ce pot spune este că, în contextul în care au fost deja publicate o serie de tratate distincte din colecția CCAG (Catalogus Codicum Astrologorum Graecorum), în mare parte în cadrul proiectului Hindsight, coordonat de Robert Schmidt, un proiect fundamental pentru recuperarea astrologiei elenistice în perioada modernă, lucrarea lui Chris Brennan oferă o sinteză surprinzător de cuprinzătoare a celor mai importante concepte din astrologia elenistică.

Așa cum am menționat anterior, scopul lucrării nu este acela de a servi drept unică sursă de referință pentru toate conceptele și tehnicile astrologiei elenistice, ci mai degrabă este acela de a ne prezenta un cadru referențial fundamental pe care să putem construi apoi un proiect de cunoaștere pe baza textelor originale, în funcție de nevoile și interesele fiecăruia.

Un alt detaliu important de menționat este faptul că acest tratat va fi urmat, în viitorul apropiat, de o a doua lucrare, sub penița Demetrei George, în care se va pune mult mai mult accent pe latura practică a tehnicilor elenistice. Cele două lucrări par a fi gândite ca un tot unitar.

În cuprinsul de mai sus aș vrea să atrag atenția asupra cap. 9, Configurații, și cap. 14, Condițiile Bonificării și Maltratării, în viziunea mea unele dintre cele mai importante capitole, unde Chris Brennan ne introduce în una dintre cele mai problematice doctrine astrologice elenistice (din prisma surselor limitate) și ne propune apoi un model de reconstrucție rezultat în urma unei colaborări cu Demetra George și Ben Dykes. În condițiile în care această reconstrucție a fost încercată deja în cadrul Proiectului Hindsight de către Robert Schmidt, Chris, Demetra și Ben au căutat să vadă dacă pot ajunge la aceleași concluzii, pornind în principiu de la premisele înaintate de R. Schmidt. În urma colaborării lor, au ajuns însă la o serie de concluzii diferite, concluzii care stau la baza acestor capitole importante.

Pe scurt, doctrina aspectelor acoperă cele 5 configurații clasice (conjuncție, sextil, careu, trigon, opoziție), dar cuprinde, în plus, noțiuni precum:

  • Mărturie vs. Privire. Aspectele și teoria greacă a opticii
  • Aspecte senestre vs. aspecte dextre
  • Aplicare vs. separare
  • Aspecte zodiacale vs. aspecte exacte
  • Aversiune și co-prezență
  • Calitățile configurațiilor
  • Dominare (aspecte superioare)
  • Mitigarea și doctrinele alternative ale aspectelor
  • Condiții suplimentare de bonificare/maltratare

Aspectele planetare sunt înfățișate, deci, nu ca simple aspecte, ci ca și configurații de o complexitate și finețe deosebită. Adăugând la acestea diferitele condiții de bonificare și maltratare (care pot altera considerabil sensul interpretării unui aspect), doctrina aspectelor devine unul dintre elementele fundamentale ale astrologiei elenistice.

Un alt capitol care m-a impresionat (deși întreaga lucrare este impresionantă prin sinteza pe care o oferă) este cap. 18, unde Chris Brennan tratează magistral tema eliberărilor zodiacale (Zodiacal Releasing). Este o tehnică predictivă destul de simplă în esență, dar care ilustrează natura fractalică a tehnicilor predictive în astrologia elenistică, unde cele mai multe dintre ele pleacă nu de la tranzitele planetelor prin zodii și case, ci de la premise simbolice/metaforice.

Această tehnică în particular folosește Partea Fortunei (Tuche) și Partea Spiritului (Daimon) în combinație cu perioadele planetare pentru a determina „intensitatea” și „eficiența” diferitelor perioade ale vieții, folosind ca punct de pornire zodia ocupată de Partea Fortunei/Partea Spiritului, respectiv stăpânul lor, alocând fiecărei perioade a vieții un număr de ani echivalent cu perioada minoră alocată de fiecare planetă în parte, în ordinea zodiilor. Această tehnică poate fi folosită la nivel de ani, luni, zile sau ore, folosindu-ne de principiul fractalic al ciclurilor temporale.

Tehnica eliberărilor zodiacale este poate una dintre cele mai interesante și mai importante tehnici predictive din instrumentarul astrologiei elenistice și am rămas plăcut impresionat de modul în care Chris a reușit s-o expună cu ajutorul unei argumentări logice și al exemplelor practice.

De altfel, fiecare capitol și concept este însoțit de exemple practice (în cea mai mare parte hărți natale ale unor personalități din perioada modernă) și considerații filosofice (hermetice, platonice etc.) care întregesc viziunea de ansamblu și oferă un sprijin real pentru cercetarea și punerea în practică a acestor concepte.

Fiind familiar cu cea mai mare parte a conceptelor tratate, căutând, analizând și compilând din necesitate informații din mai multe surse de-a lungul timpului, am înțeles din prima clipă valoarea adăugată pe care Chris o aduce tradiției elenistice, prin aceea că, pentru prima oară în epoca modern, conceptele fundamentale ale astrologiei elenistice sunt așezate laolaltă, într-o viziune unitară și coerentă, accesibile publicului larg.

Mai mult, pe întregul parcurs al lucrării se simte amprenta unui om care a gândit, a cântărit, a comparat, a digerat și a sintetizat conceptele într-o manieră ușor de urmărit chiar și pentru cineva care abia începe să pășească în acest domeniu de cunoaștere. Apoi, observațiile și completările pe marginea problematicilor filosofice ridicate de diversele concepte devin adevărate puncte de cotitură pentru cercetări ulterioare, necesare de altfel pentru un studiu aprofundat.

În sfârșit, ceea ce am apreciat personal în mod deosebit a fost faptul că lucrarea nu oferă cititorului o colecție de interpretări standard pentru toate combinațiile posibile, ci expune și insistă asupra premiselor și principiilor la care ar trebui să reflectăm în actul interpretării propriu-zise (în acord cu metoda de „predare” a astrologilor din trecut). Studiul astrologiei devine astfel un act de cunoaștere și de înțelegere, iar prin aceasta autorul respectă îndemnul lui Valens care cere celor ce studiază această artă să reflecteze asupra problematicilor astrologice și să se ghideze în viața lor cea de toate zilele după principiile descoperite astfel.

Concluzii

Lucrarea „Astrologie Elenistică” de Chris Brennan este o lucrare care a fost multă vreme imperios necesară și cu siguranță apariția sa va coincide, în primul rând, cu o accelerare a procesului de redescoperire a astrologiei elenistice în epoca modernă și, în al doilea rând, cu o deschidere a astrologilor moderni față de bogăția și complexitatea tehnicilor lăsate nouă moștenire de-a lungul mileniilor de către unele dintre cele mai strălucite minți ale culturii occidentale.

Este adevărat în același timp că această lucrare ne introduce într-un adevărat labirint de gândire astrologică, în care cu cât pătrundem mai adânc cu atât descoperim problematici din ce în ce mai complexe, care ne conduc și ne atrag în cele din urmă către o adevărată odisee a cunoașterii.

Acestea fiind spuse, lucrarea este în același timp și o invitație pentru fiecare dintre noi de a prelua inițiativa și de a aduce o contribuție proprie, atât de necesară, fie că este vorba despre cercetare practică, teoretică sau filosofică, de traducerea surselor antice sau de popularizarea artei astrologice elenistice, toate acestea find elemente de altfel necesare pentru a transmite elanul actual mai departe către generațiile care vin în urma noastră.

Revin așadar la cuvintele lui Vettius Valens, cuvinte venite dintr-un timp demult apus, adresate celor ce năzuiesc să înțeleagă misterele universului și care îndeamnă în esență la cunoașterea și stăpânirea de sine care ar trebui să însoțească o cunoaștere veritabilă a misterelor vieții și destinului. Este în fond un îndemn de a folosi astrologia ca pe un instrument viu, capabil să ofere omului șansa de a dobândi un spirit liber, libertate care în cele din urmă depinde de măsura în care reușim să devenim conștienți de acțiunile noastre și de consecințele acestora prin intermediul cunoașterii pe care o putem dobândi cu ajutorul acestei arte.

ANDREI STÎNGĂ
Membru AAR

O nouă carte semnată Sorin Bratoveanu: ”Astrologia evolutivă”

$
0
0

Autorul SORIN BRATOVEANU, astrolog membru al AAR și redactor ”Astrele”, semnează o nouă carte: Astrologia evolutivă: Cheile astrologice ale elevării spirituale.

Lucrarea a fost publicată la Editura Daksa, la finele anului trecut, și poate fi achiziționată din librăria editurii, unde sunt disponibile și celelalte cinci cărți alea acestui autor prolific.

”Această lucrare își propune să definească pe înțelesul tuturor sintagma evoluţie spirituală, ieșind din şabloanele specifice unei tradiţii regionale sau ale unei religii, pentru a îmbrăţişa o viziune universală a spiritualităţii, deschisă adepţilor oricăror căi evolutive sau religioase.

Sorin Bratoveanu analizează în această carte modul în care fiecare dintre noi ne raportăm la spiritualitate pornind de la harta natală personală, precum și maniera în care putem înţelege anumite decaloguri morale, occidentale şi orientale, din perspectivă astrologică.

Având drept punct de plecare unele conjuncturi astrologice speciale, autorul indică anumite momente de bun augur, în care eforturile de natură spirituală sunt încununate de succes, deschizând astfel calea către un progres evolutiv semnificativ.

Mai departe aflăm despre legile spirituale care stau la baza funcţionării astrologiei şi despre modul în care aceste legi se aplică în descifrarea astrelor. Din aceasta lucrare nu lipsesc teme ezoterice precum Atributele Divine şi conexiunea acestora cu astrologia.

Prin intermediul acestei cărți vom face, de asemenea, o incursiune în astrologia indiană şi tibetană, în care descoperim potențiale corelații între astrologie și unele practici spirituale orientale. De asemenea, pentru scurt timp poposim pe tărâmul astrologiei chineze și al doctrinei taoiste.

În final, autorul descifrează astrogramele unor îndrumători spirituali moderni, foarte cunoscuţi, demonstrând astfel aplicabilitatea informațiilor pe care le prezintă în acest volum.

Lucrarea constituie un ghid de spiritualitate ce se bazează pe folosirea inspirată a astrologiei, dincolo de simplele predicţii cotidiene, cât şi un îndemn de a regăsi dimensiunile cele mai profunde ale fiinţei umane pornind de la o simplă conjunctură astrală natală.

Prin intermediul aceastei cărți autorul oferă cititorilor un itinerariu spiritual, cu scopul declarat de a înlesni drumul către Sine, unde harta necesară parcurgerii acestui drum este astrograma fiecăruia dintre noi.”

(Sursa: Editura Daksha)

Articolul O nouă carte semnată Sorin Bratoveanu: ”Astrologia evolutivă” apare prima dată în Astrele.


Cărți de căpătâi – ce citim ca să învățăm astrologie

$
0
0

Foto: Mihaela Dicu

Cu ce cărți să începem studiul astrologiei? Și ce e musai să citim, indiferent câte hărți am fi descifrat de atunci? Câțiva membri ai Asociației Astrologilor din România, care practică această disciplină de zeci de ani, predau, scriu cărți și articole, conferențiază sau se remarcă prin studiile aprofundate, au fost de acord să ne ofere îndrumare. În acest material veți găsi recomandări prețioase de la:


MIHAELA DICU

membru fondator AAR, președinte onorific, senior editor Astrele,
profesor de astrologie, conferențiar, autor și traducător de carte astrologică,
colaborator al editurii Polirom

  • citiți orice, numai citiți mereu, nu vă opriți, că până la urmă lucrurile se cern, iar informația valoroasă rămâne. Citiți cărți, citiți articole, numai citiți!
  • încercați, totuși, să alegeți autori recunoscuți, bine pregătiți și cu experiență.
  • dacă nu știți, învățați engleză, pentru a avea acces la cea mai vastă bibliografie astrologică.
  • citiți manuale de astrologie tradițională scrise de băieți deștepți din zilele noastre. În ordinea complexității:
    – Benjamin Dykes – Traditional Astrology for Today
    – Joseph Crane – A Practical Guide to Traditional Astrology
    – Demetra George – Ancient Astrology in Theory and Practice
    – Chris Brennan – Hellenistic Astrology: The Study of Fate and Fortune, cel mai complet și documentat manual, dintre toate.
  • citiți Dorotheus din Sidon, Carmen Astrologicum, fiindcă, în esență, conține toată astrologia (prima parte a fost tradusă deja în serial pentru Astrele: https://www.astrele.ro/category/rubrici/traduceri/seria-dorotheus/). Dacă vreți să mai citiți și alte texte de astrologie elenistică originală, mai puteți încerca Paulus Alexandrinus, fiindcă este mai limpede și bine structurat (Late Classical Astrology: Paulus Alexandrinus and Olympiodorus). Numai să o mai găsiți, căci se găsește greu. Lăsați-i pe ceilalți clasici pentru mai târziu (Ptolemeu, Vettius Valens, Firmicus Maternus etc.)

Este foarte necesar să citiți astrologie tradițională (clasică/elenistică și medievală), fiindcă vă ajută să înțelegeți principiile și tehnicile de bază, felul în care funcționează astrologia în realitate, fiindcă vă formează o gândire astrologică logică și vă conduce către rezultate mai bune în practică. Niciun astrolog nu are o pregătire desăvârșită, dacă nu studiază astrologia tradițională. Concluzia: citiți orice, dar citiți, obligatoriu, și astrologie tradițională.

  • citiți astrologie orară cât cuprinde, fiindcă detaliază toată simbolistica semnelor, planetelor, caselor, aspectelor, iar noțiunile de astrologie orară folosesc în orice ramură astrologică. Începeți cu cartea mea, Astrologie orară, fiindcă este în românește, este la îndemână… iar lumea zice că e bine scrisă! O găsiți pe net, la Editura Polirom (care comercializează și varianta ebook) sau în diverse magazine virtuale.
  • abia după aceea, citiți cărți care tratează ramuri specifice ale astrologiei: relațională, vocațională, financiară, medicală, mondială etc.
  • nu pierdeți vremea de la început citind despre Chiron și Luna Neagră/Lilith, nu sunt lucruri esențiale în interpretarea astrologică. Învățați mai întâi să stăpâniți interpretarea planetelor, iar abia apoi, dacă simțiți nevoia, suplimentați cu studiul asteroizilor sau punctelor fictive, introduse în astrologie în secolul XX.
  • aderați la grupuri de discuții pe net, participați la cursuri și workshopuri interactive. Este important să puteți pune întrebări, să discutați cu alții pe marginea subiectelor astrologice. Participați la cercul de astrologie Phoenix, organizat în fiecare lună de AAR. Este free, iar, începând de luna trecută, se ține online, deci este foarte ușor accesibil.

La final…

David Roell, 10 februarie 1952 – 27 iulie 2014

Pentru alegerea cărților, vă poate fi de un foarte mare ajutor site-ul lui David Roell, http://www.astroamerica.com/ Acolo găsiți mii de cărți, organizate pe autori, titluri și subiecte, iar majoritatea au recenzii scrise de Dave. Pe site veți găsi și un “Top Ten – The best of the best”. Puteți să vă bazați cu toată încrederea pe recenziile și recomandările lui Dave. A fost un astrolog foarte bun și cel mai mare librar de cărți de astrologie din toate timpurile. Și probabil că nimeni nu va mai fi ca el. Spun că a fost, din cauză că a murit pe neașteptate, în 2014, la numai 62 de ani. Site-ul încă există, și chiar dacă nu mai este actualizat de 6 ani și nu se mai pot comanda cărți pe el, rămâne un tezaur de informație. Am comandat cărți la Dave încă din 1997, am corespondat mult cu el, și mereu mi-a dat sfaturi bune. Îi port o mare recunoștință pentru răbdarea și expertiza cu care mi-a îndrumat lecturile și mă bucur că pot să îl evoc tocmai acum, în preajma zilei în care se împlinesc 6 ani de la plecarea lui dintre noi. Îmi spunea într-un mail că a trăit câțiva ani în Franța și că, dacă ar fi să mai aibă o viață, ar vrea să fie francez și să locuiască undeva în sud. Îmi place să-mi imaginez că spiritul lui planează undeva, deasupra Provenței, căutând un loc bun pentru o viață nouă, într-o librărie mare și frumoasă, plină cu cărți de astrologie.


FIRICEL CIARNĂU

firicel

membru fondator AAR, vicepreședinte onorific, senior editor Astrele,
profesor de astrologie și matematică, conferențiar, autor de carte,
director al editurii și școlii de astrologie Fidelia

Recomandările mele se adresează începătorilor, sunt câteva cărți după care eu însumi am studiat, acum zeci de ani, dar și titluri mai noi, pe care le apreciez.

Autori români:
• Dan Ciupercă – Astrologia în Noua Eră – este asemenea unui compendiu, prezentând sintetic elementele de bază ale principalelor ramuri ale astrologiei moderne. După revoluţie, când încă nu existau multe cărţi de astrologie, a fost cartea de căpătâi a multor astrologi din România.
• Armand Constantinescu – Tratat de astrologie – să studiem vechii autori români…
• Mihaela Dicu – Astrologia relaţională – …dar să studiem şi autorii români contemporani.

Autori străini
• Steven Forrest – ABC-ul astrologiei.
• Johanna Paungger, Thomas Poppe – Puterea Lunii – aplicarea în viaţa de zi cu zi a astrologiei lunare.
• Martin Schulman – Astrologie karmică: Planetele retrograde şi reîncarnarea.
• Theo Montera – Tratat practic de astrologie medicală.
• Alan Leo – Esoteric Astrology, Astrology for All – fondatorul astrologiei moderne.
• Stephen Arroyo – Astrologia, psihologia și cele patru elemente.


DIANA SPINEAN

președinte AAR (2016-prezent), redactor-șef Astrele (2012 – prezent),
profesor de astrologie la Școala Fidelia, conferențiar

Dacă ai ajuns până aici, presupun că Zodiacul. Cartea semnelor astrale, a Mihaelei DICU, a fost citită din scoarță-n scoarță. Conține observații fine despre nativii fiecărei zodii, inclusiv descrieri fidele ale felului în care arată (cunoștințe necesare în stabilirea corectă a zodiei de la Ascendent). De aici, urmează firesc Primul pas spre horoscop, de același autor.

Dacă stăpânești limba engleză, continuă cu Astrological Roots: The Hellenistic Legacy, de Joseph CRANE. De-ar fi s-o iau acum de la capăt, fără îndoială aș începe cu forme tradiționale de astrologie, care scot în evidență coerența sistemului, te ajută să-ți stabilești prioritățile atunci când abordezi o hartă, cer disciplină și multă practică cu elementele de bază, în primul rând. După aceea îți poți permite să fii creativ și să stabilești punți solide cu alte discipline.

Îndrăznesc chiar să-ți propun să începi cu ramura orară a astrologiei (astrologia întrebărilor), nu cu cea natală, cum se obișnuiește, tocmai din aceste motive. Astrologia stă sub semnul lui Mercur, deci e vital să înveți să scoți informații concrete dintr-o hartă și să lucrezi cu detalii fine. Cartea de orară a Mihaelei Dicu (Astrologie orară) este un veritabil manual de astrologie. Și ca să nu te chinui să reinventezi roata, atribuind planetelor lucruri sau ființe de capul tău, ar fi bine să ai în bibliotecă The Book of Rulerships: Keywords from Classical Astrology, a lui J. Lee LEHMAN.

De asemenea, pentru că vei constata curând că sistemele de case stârnesc discuții aprinse, pune-te în temă citind The Houses – Temples of the Sky, de Deborah HOULDING. Iar ca să faci față criticilor aduse astrologiei, o lucrare interesantă (și disponibilă aici pentru download gratuit) este Environmental Cosmology: Principles and Theory of Natal Astrology, de Kenneth McRITCHIE.

General vorbind, nu ocoli cărțile de istorie a astrologiei, iar după ce ți-ai înfipt bine rădăcinile în solul fertil al acestei discipline, studiază câtă astrologie psihologică poftești!

Dacă ai intrat deja în studiul astrologiei pe filieră modernă, ar fi mare, mare păcat să nu parcurgi Traditional Astrology for Today: An Introduction, de Benjamin DYKES, măcar pentru cultura ta generală. Și dacă ți-a trezit interesul și vrei să continui, Hellenistic Astrology. The Study of Fate and Fortune, a lui Chris BRENNAN, îți va netezi calea pân’ la ăi bătrâni, Dorotheus din Sidon (sec. I e.n.) și Vettius Valens (sec. II e.n.).


DAN CIUBOTARU

dan-ciubotaru

președinte AAR (2008-2016), creator și coordonator al Cercului Phoenix (2010-2013), redactor-plin Astrele (2013-prezent), profesor de astrologie, conferențiar,
manager al Cabinetului de astrologie Ascella

Cărți pentru începători:

  • Dan Ciupercă – Astrologie în noua eră. Este cartea de la care a început călătoria mea astrologică. Este o sinteză a multor metode și tehnici care te pot ajuta să obții o imagine de ansamblu asupra astrologiei.
  • Mihaela Dicu – Primul pas spre horoscop
  • Dane Rudhyar – Astrologia Personalității
  • Dane Rudhyar – Casele astrologice
  • Stephen Arroyo – Karma, astrologia și transformarea personală

Cărți de căpătâi:

  • Benjamin Dykes – Persian Nativities – vol I, II, III
  • Deborah Houlding – The Houses – Temples of the Sky
  • Mihaela Dicu – Astrologie Orară
  • C.E.O. Carter – Symbolic Directions in Modern Astrology
  • Nancy Anne Hasting – Time to Remember, Seconday Progression. O carte cumpărată la întâmplare și la reducere dintr-o librărie din Marea Britanie, care s-a dovedit a fi o mină de aur în ceea ce privește înțelegerea progresiilor secundare.
  • Bernadette Brady – Star and planet combinations. O carte de referință pentru studiul stelelor fixe.


IOANA EUGENIA ISPAS

ioana-ispas

vicepreședinte AAR (2016 – prezent), redactor-plin Astrele (2013 – prezent),
coordonator al Cercului Phoenix (2016 – prezent), conferențiar

O carte bună pentru începători e Primul pas spre horoscop, de Mihalea Dicu, o introducere amănunțită în bazele astrologiei, cu explicatii foarte clare si precise. Iar un volum de căpătâi ar fi Mundane Astrology. The Astrology of Nations and States, o colecție de trei cărți clasice de astrologie mondială, semnate H.S. Green, Raphael și C.E.O. Carter.


TEODORA MUTH

Teodora Muth

vicepreședinte AAR (2018 – prezent), redactor-plin Astrele (2018 – prezent),
profesor de astrologie în Oradea, conferențiar, traducător, terapeut

Cărți de astrologie disponibile în limba română:

  • Astrologia pentru începători – William W. Hewitt
  • Karma, astrologia și transformarea personală – Stephen Arroyo

Cărți în limba engleză:

  • Cosmos and Psyche – Richard Tarnas
  • The dark of the Soul: Psychopathology in the Horoscope – Liz Greene


ADRIAN COTORA

vicepreședinte AAR (2018-prezent), autor Astrele
doctor în filosofie, traducător

Mi-a plăcut și mi-a folosit Casele astrologice a lui Dane Rudhyar. Și aș mai spune Ptolemeu, Tetrabiblos.


ION HRISTESCU

ion-hristescu-autor

vicepreședinte AAR (2012-2014), redactor-plin Astrele (2012-2016),
profesor de astrologie (Vrăjitoarea Electrică), conferențiar, inginer

Rugat fiind să fac o listă de cărți absolut necesare unui student, îmi voi folosi istoricul personal și cărțile care mi-au marcat mintea și inima. Având în vedere numărul în creștere al exemplarelor care încă zac la mine pe raft, cărți foarte bune ce așteaptă să fie rumegate, evident lista de mai jos este una pur subiectivă și ține de experiența personală a subsemnatului.
Cronologic, iată manualele cu care am crescut la capul patului (în paranteză am trecut, acolo unde este cazul, ceea ce eu consider a fi absolut necesar, un ”must”):

  • Astrologia în Noua Eră. Dan CIUPERCĂ. (Un manual-compendiu-ghiveci, acum depășit, în anii ’90, însă, ”aur” pe masa oricărui astrolog din România)
  • Astrologia Natală. Alexandru NICOLICI (Un manual bine structurat, la ora aceea indispensabil)
  • The Twelve Houses. Howard SASPORTAS. (O descriere perfectă a caselor. Carte nemuritoare, încă o recomand la cursuri, un ”must” pe banca studentului astrolog)
  • Planets In Transit. Robert HAND (RH este un gigant al astrologiei iar cartea pomenită, dincolo de interpretarea tranzitelor, conține o excelentă explicație a noțiunii de temporizare, de timing. Un ”must”)
  • ABC-ul Astrologiei (”The Inner Sky”, titlul original). Steven FORREST. (Carte citită și recitită, la un moment dat o știam pe dinafară. O consider un ”must”, pentru perspectiva diferită asupra semnelor, caselor și planetelor. Destul de poetică totuși, dar ăsta e Forrest)
  • The House Connection. Karen HAMAKER-ZONDAG (tot o carte-manual, pentru înțelegerea legăturilor subtile între case. Un ”must”)
  • Saturn: A New Look at an Old Devil. Liz GREENE. (Prima carte ce mi-a schimbat total perspectiva înfiorătoare, specifică începătorului, ce o aveam asupra lui Saturn. Un ”must”)
  • Astrologie Orară. Mihaela DICU (chiar dacă nu te interesează astrologia orară, este o carte perfectă pentru înțelegerea noțiunii de semnificator, indispensabilă unui astrolog. Un ”must”)
  • Primul pas spre horoscop. Planete și asteroizi în semne. Mihaela DICU (o carte-șablon pentru familiarizarea cu argoul astrologic tradus în limba română. Mihaela Dicu este în primul rând un cărturar și scrierile sale m-au ajutat să ies din limbajul de lemn al horoscopistului de TV și să îmi însușesc un grai articulat și curgător în exprimarea mea ca astrolog)
  • A History Of Horoscopic Astrology. James HOLDEN. (o istorie frumoasă, nu numai a astrologiei dar și a conceptelor și metodelor astrologice. Un ”must”)
  • A Practical Guide to Traditional Astrology. Joseph CRANE (cea mai bună carte, citită de mine, despre inițierea în conceptele de bază, sigure, solide ale astrologiei elenistice vechi. Un ”must”, chiar dacă te consideri modernist)
  • Introduction to Traditional Natal Astrology. Charles OBERT (similar cu mai sus, ba chiar mai simpatic, Charles O. fiind un tip care combină, în analiza astrologică, tehnicile vechi cu cele moderne)

Cam astea sunt, pentru mine, cărțile de bază. În rest, recomand sistemul încercare-eroare, adică la fler și experiment. Citiți orice, comparați, aruncați, rețineți ceea ce este bun pe moment și mergeți mai departe. Împreună vom înfrânge, dar experimentul personal este calea către succes.
Aleluia!


SORIN BRATOVEANU

sorin-bratoveanu

membru AAR cu vechime (2005-prezent), redactor-plin Astrele (2018-prezent),
profesor de astrologie, conferențiar, autor de carte astrologică, medic

Înainte de 1989 era dificil sau chiar imposibil să găseşti şi să studiezi o carte de astrologie. Din 1990 au început să apară lucrări de astrologie în limba română, dar care erau destul de “subţiri” în conţinut: explicau doar semnificaţiile plasării Soarelui în semnele zodiacale (erau lucrări de tip “zodiacul solar”).

Între 1990 şi 1993 am studiat cărţi de acest tip în limba română, ba chiar şi Cer şi destin a lui Armand Constantinescu, care circula sub formă de copii xerox. Această carte realizează o destul de bună introducere în astrologie, analizând fiecare semn zodiacal, interpretând hărţile unor personalităţi româneşti (Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Elena Cuza etc.), având uneori anumite abordări poetice, romantice sau mistice. Ulterior au apărut şi alte lucrări ale lui Armand Constantinescu în limba română.
Din 1994 am devenit practician în astrologie, folosind efemeride şi tabel de case (sub formă de fotocopii ale unor originale, împrumutate de la un prieten). Prima carte complexă de astrologie scrisă de un autor român a fost Astrologia în Noua Eră, apărută în 1994, aparţinând lui Dan Ciupercă. Probabil nu există astrolog român care să nu fi citit sau măcar auzit de această carte. Este un manual de astrologie amplu, care realizează nu doar o introducere în astrologia natală, ci şi în alte ramuri: astrologie karmică, astrologie previzională, astrologie relaţională, astrologie medicală etc. Desigur, autorul nu este total original (nu avea cum să reinventeze “roata astrologiei”), fiind inspirat de mai multe lucrări de astrologie franceză, apărute mai ales în anii ’80. Totuşi, Dan Ciupercă a reuşit o sinteză extraordinară în această lucrare.

Tot în decursul anilor ’90 au mai apărut alte două cărţi de astrologie natală (în principal), pe care le-am studiat şi ale căror informaţii m-au ajutat. Una dintre ele este Astrologia natală a lui Alexandru Nicolici, care atinge elementele de bază ale astrologiei natale: planete în semne, planete în case, aspecte între planete. Discută, în plus, şi despre ore planetare, aminteşte de alte sisteme de astrologie (chineză, druidică, arboricolă, zodiac thebaic etc.), sisteme de case, despre Luna neagră.

Cea de a doua este Astrologia practică a lui Adrian Cotrobescu, apărută în trei volume (primele două erau dedicate astrologiei natale, cel de-al treilea aborda astrologia previzională). Autorul realizează nişte interpretări practice de astrologie natală, care pot fi de un real ajutor pentru un astrolog aflat la început de drum. Se analizează psihologia fiecărui semn zodiacal, se discută şi despre decanii zodiilor, se ajunge la abordări pragmatice.
Aceste sunt doar câteva recomandări, pe care le-am găsit la îndemână. Dar, cu siguranţă, şi în anii ’90, dar şi după 2000 au apărut destui autori şi destule cărţi interesante, valoroase, care pot fi luaţi/luate în consideraţie.


CORINA CHIRA

membru AAR cu vechime (2004 – prezent), redactor-plin Astrele (2007 – 2016),
conferențiar, profesor de arhitectură

  1. Pentru cei care vor să înceapă studiul astrologiei:

  • Andre Barbault – Zodiacul. Fiecare semn zodiacal este foarte frumos prezentat din perspectiva sa mitologică și din cea a simbolisticii pe care o reprezintă. Are exemple comentate ale unor personalități din mai toate domeniile (în jur de 15 – 20 pentru fiecare semn). A apărut demult, la editura Humanitas, se găsește doar în anticariate sau în format electronic.
  • Mihaela Dicu – Zodiacul. Cartea semnelor astrale. Pe lângă informații generale privind semnele zodiacale, cartea prezintă elemente ce țin de comportament, de ceea ce îi motivează pe nativi să acționeze, de felul în care își pot menține starea de sănătate şi de tipul de carieră care li se potrivește. Conține și un ghid util legat de poziția Ascendentului în fiecare semn zodiacal și de asocierea dintre ziua nașterii și stelele fixe din zodiile respective.

2. Must:

  • Mihaela Dicu – Primul pas spre horoscop. Un ghid practic și sintetic, care prezintă influențele generale ale planetelor și particularitățile date de amplasărea lor în fiecare zodie.
  • Louis S. Acker, Frances Sakoian – The Astrologer’s Handbook. Prezentare amplă pentru planete, case astrologice, aspecte și explicarea influențelor planetare în zodii și case.
  • Ptolemeu – Tetrabiblos (Tratat sistematic asupra astrologiei) – varianta în limba română apărută la editura Herald. Sau cea în limba franceză – Le Livre Unique de l’Astrologie (La Tetrabible de Ptolémée), Editions Nil.
  • Liz Green – Saturn: A New Look at an Old Devil. Cea mai completă lucrare despre planeta Saturn, cu o introducere scrisă de celebrul Robert Hand.
  • Liz Green – Luminaries: Psychology of the Sun and Moon in the Horoscope
  • Liz Green – Inner Planets: Building Blocks of Personal Reality (Seminars in Psychological Astrology)
    Ultimele două lucrări oferă o lectură plăcută, realizată pe baza unor dialoguri între autoare și astrologul Howard Sasportas, pe de-o parte, și participanții la seminarul lor de astrologie, pe de alta.

3. Tehnici predictive:

  • Catherine Aubier – Astrologie previzională pentru începători. Traducere, prefață și note de Mihaela Dicu, editura Polirom (cartea este epuizată, dar se mai poate găsi, cu puțin noroc, în anticariate).
  • Robert Hand – Planets in transit: Life Cycles for Living
  • Bernadette Brady – Predictive astrology: The Eagle & the Lark


MARIUS COJOC

membru AAR, redactor-plin Astrele (2015-2017), conferențiar,
profesor de astrologie în Târgu Mureș, student al regretatului
astrolog și cercetător Robert Schmidt

  1. Julius Firmicus Maternus, Mathesis, trad. James Herschel Holden, ed. AFA, 2011
  2. Rhetorius the Egyptian, Astrological Compendium, trad. de James Herschel Holden, ed. AFA, Tempe, 2009
  3. Dorotheus of Sidon, Carmen Astrologicum, trad. David Pingree, ed. Astrology Classics, Bel Air, 2005
  4. Sphujidhvaja, The Yavanajātaka of Sphujidhvaja, trad. David Pingree, Harvard Oriental Series, Vol. 48, 1978
  5. Vettius Valens, The Anthology, trad. Robert Schmidt, ed. the Golden Hind Press, Berkeley Springs, 1994
  6. Hermes Trismegistus, Liber Hermetis of Hermes Trismegisti, trad. Robert Zoller, ed. the Golden Hind Press, Berkeley Springs, 1993
  7. Porphyry of Tyre, Introduction to the Tetrabiblos, trad. James Herschel Holden, ed. AFA, Tempe, 2009
  8. Paulus Alexandrinus, Introductory Matters, trad. Robert Schmidt, ed. the Golden Hind Press, Berkeley Springs, 1993
  9. Antiochus of Athens, The Thesaurus, trad. Robert Schmidt, ed. the Golden Hind Press, Berkeley Springs, 1993

SUCCES!

Articolul Cărți de căpătâi – ce citim ca să învățăm astrologie apare prima dată în Astrele.

Despre teoria lui Johndro asupra guvernatorilor zodiilor

$
0
0

L. Edward Johndro (1882 – 1951) a fost unul dintre cei mai mari astrologi americani ai secolului douăzeci. Am venit în contact cu opera lui la începutul anilor optzeci, când am comandat o broșură asupra lucrării sale A New Conception of Sign Rulership, de la Federația Astrologilor Americani. Broșura, constând în numai vreo treizeci de pagini, totuși foarte detaliată, mi-a fost trimisă de un alt astrolog legendar, Al H. Morrison, editor al publicației CAO Times. Mi-au plăcut conceptele de bază, încă de la prima lectură.

Eram la una dintre conferințele Asociației Astrologilor din Marea Britanie, prin 1983 – 1985, nu-mi amintesc exact anul. Tocmai se încheiase o discuție interesantă pe tema hărții descoperirii Plutoniului. Charles Harvey, președintele Asociației Astrologilor Britanici, conducea discuția și deschisese o listă pentru dezbaterea ce urma conferinței, cu întrebări și răspunsuri. Fiind tânăr la acea vreme, abia trecut de douăzeci de ani, am ridicat mâna pentru a evidenția accentul evident pe Scorpion, mai frecvent spre mijlocul zodiei, în momentele când au fost făcute descoperiri importante, fie ale unor elemente chimice noi, fie legate de planete. Marte se afla aproape de gradul 15 din Scorpion în harta descoperirii Plutoniului. Mercur, în harta descoperirii lui Chiron și așa mai departe. Am pus aceste lucruri în relație cu viziunea lui Johndro despre stăpânirile planetare și repartizarea planetelor la mijlocul zodiei Scorpion, unde se trasează hotarele dintre domeniile lui Saturn și Uranus. ”Pare că acolo ar exista o poartă prin care totul trebuie să treacă, atunci când intră din inconștient și necunoscut în conștientul nostru, în ceea ce considerăm că există și în concepția noastră despre realitate. Iar planetele situate cel mai aproape de mijlocul zodiei și de gradul 15 din Scorpion relevă ceva din natura a ceea ce urmează să intre în mintea noastră rațională și să dobândească, prin definiție, o stare de existență tangibilă.”

Am auzit un domn, care stătea pe rândul de lângă mine, exclamând: ”Hei, asta e chiar interesant! S-ar putea să aibă dreptate!” Iar apoi, altcineva a spus: ”….ce naiba spune tipul ăsta, Charles?”. Harvey a răspuns: ”Se referă la teoria lui Johndro, despre cei opt centri de putere ai zodiacului.” Dar eu nu auzisem și nici nu citisem nimic despre asta, înainte, iar ceea ce știa sau vroia să spună Harvey nu a fost continuat. Ar fi trebuit să întreb. Dar de fiecare dată când mă întorc la teoria lui Johndro despre stăpânirile planetare, îmi revine în minte răspunsul lui Charles Harvey despre centrii de forță descriși în acest sistem. Nu intenționez să mă încâlcesc în toate detaliile teoriei lui Johndro despre guvernatorii zodiacali, deoarece sunt deosebit de mulțumit de stăpânii tradiționali și de sistemele de dispunere (în domiciliu, exaltare, triplicitate, termen și față). Dar aș dori să explic ideea generală din spatele perspectivei lui Johndro, pe care el, la un moment dat, o numește ”o guvernare mai principială” (p. 16) și în special ce se întâmplă cu cei opt centri de forță aflați pe cuspidele guvernatorilor, când vom ajunge la acest subiect.

Dincolo de astrologie, ocupația convențională a lui Johndro a fost aceea de inginer de instalații electrice. Poate că acest fapt și înțelegerea pe care o avea asupra energiei statice a fost un factor determinant pentru modul unic în care el înțelegea astrologia. Cu toate că în viziunea sa asupra astrologiei respectă diviziunea tradițională a zodiacului în cele 12 zodii pe care le știm, teoria sa despre guvernarea zodiacală se bazează pe diviziunea în opt. Johndro recunoaște opt planete ca dispozitori primari sau principiali ai zodiacului: Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto. Divizarea celor 360 de grade ale zodiacului la 8, dă ca rezultat opt felii egale, de câte 45 de grade fiecare.

Începând de la gradul 0 din Berbec, primele 45 de grade ale zodiacului ne duc la gradul 15 din Taur. Această primă parte reflectă, după Johndro, principiile lui Mercur. Al doilea sector, care începe la gradul 15 din Taur și continuă până la ultimul grad din Gemeni, este guvernat de Venus. Al treilea sector, de la gradul 0 din Rac până la mijlocul zodiei fixe Leu, era stăpânit de Marte. A patra diviziune, care începe la gradul 15 din Leu și se termină la ultimul grad din Fecioară, era guvernată de Jupiter. Cea de-a cincea diviziune este alocată lui Saturn, de la gradul 0 al Balanței până la gradul 15 Scorpion. Al șaselea sector, de la gradul 15 Scorpion până la gradul 0 Capricorn, este stăpânit de Uranus. Al șaptelea, de la gradul 0 Capricorn la gradul 15 din Vărsător, este guvernat de Neptun. Ultima diviziune, de la gradul 15 Vărsător până la ultimul grad din zodiac, îi aparține lui Pluto.

Schimbarea stăpânirii planetare, în acest sistem, se produce la primele grade ale zodiilor cardinale Berbec, Rac, Balanță și Capricorn și la gradul 15 al zodiilor fixe Taur, Leu, Scorpion și Vărsător. Aceștia sunt cei 8 centri de forță la care se referea Charles Harvey și de ei ne vom ocupa mai târziu, după ce vom discuta despre cele opt diviziuni ale principiilor planetare fundamentale.

0 Berbec – 15 Taur: stăpânită de Mercur

Primele 45 grade ale zodiacului sunt stăpânite de Mercur sau reflectă o clară influență mercuriană, afirmă Johndro. ”La început a fost Cuvântul.” În vreme ce Berbecul este văzut, tradițional, ca guvernând capul și mintea, alte lucrări ne învață că el stăpânește mușchii corpului. Cele două sunt în contradicție, după el. Mercur, oricum am lua-o, stăpânește mintea și abilitatea de a gândi și de a ne exprima. Primele 15 grade din Taur sunt în legătură cu gura, buzele, urechile, glanda tiroidă și cu ochii. Așadar, aici se află abilitatea de a observa, de a evalua, a articula, a imita și a cânta. Johndro mai evidențiază și încăpățânarea primei jumătăți a zodiei Taurului.

15 Taur – 0 Rac: stăpânită de Venus

A doua jumătate a Taurului este singura porțiune a zodiacului în care guvernatorul vechi și principial al cercului zodiacal este păstrat. Aici găsim muzica, arta, valorile, aptitudinile pentru socializare și cultură. Întreaga zodie Gemeni cade sub stăpânirea lui Venus. Coordonăm muzica, cântatul și artele frumoase prin principalele organe de exprimare ale Gemenilor – gâtul, sistemul respirator, brațele și mâinile. Există, de asemenea, o strânsă legătură între acesta și frați și surori, vecini și neam, mediul înconjurător apropiat – deoarece Gemenii sunt înfățișați într-o îmbrățișare strânsă, iar exprimarea gesturilor sociale (salutul și manifestările de prietenie) acoperă intervalul de la sărut și îmbrățișare la strânsul mâinii.

0 Rac – 15 Leu: stăpânită de Marte

După Johndro, găsim mulți luptători, boxeri, culturiști, militari, pompieri, polițiști în acest interval. În loc să aloce Luna zodiei Rac și Soarele zodiei Leu, susține că aici se manifestă influența lui Marte, care este protector și defensiv. Inima (Leul) este, întâi de toate, un mușchi, iar afectarea lui Marte, fie el natal, fie progresat, influențează adesea stomacul (Racul) și inima (Leul), pe când afectarea Soarelui sau a Lunii nu o face, decât în combinație cu Marte. De asemenea, crede că mâncarea noastră (Rac) este principalul nostru rezervor de energie. Iar un mușchi își dobândește tăria din abilitatea sa de a se contracta (Rac).

15 Leu – 0 Balanță: stăpânită de Jupiter

Asocierea lui Jupiter cu a doua jumătate a Leului explică regalitatea și onorurile ce se regăsesc în ultima parte a zodiei Leu. Rafinamentul și corectitudinea (Jupiter) Fecioarei devin evidente, alături de prezența avocaților, judecătorilor și a justiției. Anatomic, asociem ficatul, pancreasul, intestinele și procesul de asimilație cu Jupiter, dar aceste organe sunt mai corect alocate acestui semi cuadrat și nu coapsa, așa cum este reprezentată de Săgetător. În zodia Fecioarei sunt născuți mulți medici și profesori. Profesiile bancare, agenții de bursă, comisionarii, finanțele și investițiile, care sunt de natura celei de-a doua jumătăți a zodiei Leu, împreună cu funcționarii, comercianții și statisticienii, de natura Fecioarei, sunt acum ușor de înțeles, în adevărata lor relație cu banii și bunurile (Jupiter).

0 Balanță – 15 Scorpion: stăpânită de Saturn

Prin desemnarea lui Saturn ca stăpân al acestui semi cuadrat înțelegem mai bine conceptul de Toamnă sau de ”așezare”. ”Căsătoria (Balanța) este văzută ca o uniune între sexe (Scorpion) sau legătură (Saturn), corespunzând ceremoniei rostirii jurămintelor de fidelitate (Saturn) și schimbării verighetelor (inelele lui Saturn). Relația dintre masă sau greutate (Saturn) și scala de măsurare a acestora (Balanța); legătura dintre rinichi, colon, febra tifoidă, constipație și hernie (Saturn) cu prima jumătate a casei a opta și a zodiei Scorpion – toate acestea și încă multe altele atestă adevărul acestei afirmații.” – Johndro.

15 Scorpion – 0 Capricorn: stăpânită de Uranus

Deși acestei porțiuni a zodiacului i-a fost alocat Uranus, putem identifica mult mai ușor organele excretoare și funcțiile separatoare ale Scorpionului, alături de calitățile Săgetătorului – neliniștea și nevoia de libertate, dorința de a călători și de a hoinări. Se manifestă pornirea de a explora, împreună cu excitarea și pulsiunea sexuală dar și senzația acută a pierderii acestora, imediat ce momentul de maximă intensitate a fost depășit. Împingându-ne dincolo de propriile noastre limite, Uranus reprezintă primul pas în ”lumile de dincolo”. Ambele reprezintă extremele, contrastul și natura rebelă a Scorpionului, împreună cu intrigile liberale sau isprăvile inventive ale Săgetătorului. Vedem aici, de asemenea, importantul pas spre cercetare și iluminare făcut în religie și filozofie. Călătoria realizată zburând, mânat de vântul schimbării. Vânătoarea cu arme precum arcul sau armele de foc.

0 Capricorn – 15 Vărsător: stăpânită de Neptun

Al doilea pas în lumile de dincolo de noi, în spațiul unde proiecțiile idealurilor și aspirațiilor noastre devin foarte importante. Găsim aici politicieni, promotori, probleme internaționale, teme ce țin de democrație, credibilitate, publicitate și poziții de încredere. ”Vedem în Neptun, nu în Saturn, tendințele capricioase și poliandrice ale Capricornului. Acest semi cuadrat este în corespondență cu lumea cosmopolită a comerțului mondial care afectează rasa umană nu la nivel individual ci la nivel de grup sau la nivelul națiunilor, ca întreg.” Prin Capricorn, Neptun are legătură cu figuri mitologice și reprezintă Călugărul, Misticul și Alchimistul. Apa, ploaia și ploaia torențială. În prima jumătate a Vărsătorului, avem un pârâu de apă, dar apoi aceasta se evaporă. Un tărâm angelic și abstract.

15 Vărsător – 0 Berbec: stăpânit de Pluto

Prin atribuirea lui Pluto ultimului semi cuadrat al zodiacului, Ciclul Necesității este completat cu termeni precum nimic, disoluție și nihilism. ”Astfel, prin toate celelalte principii planetare ale gândirii (Mercur), iubirii (Venus), forței (Marte), civilizării (Jupiter), primitivismului (Saturn), dezvoltării (Uranus) și iluminării (Neptun) – rasa umană se întâlnește în cele din urmă cu misterul disoluției și al infinitului (Pluto), care închide cercul printr-un cifru, dincolo de care există doar un nou început (Berbec).” Johndro spune că semi cuadratul lui Pluto este departamentul golurilor, a lipsei, risipirii, vidului, al vortexurilor, al necunoscutului, al marilor misterii, al abisurilor fără fund și al toate cele ce transcend conștiința umană, fiind astfel la o profunzime deplină cu IT-ul. Separarea definitivă de atașamente și supunerea ego-ului așa cum ne indică Pluto, în acord cu calitățile celei de-a doua jumătăți a Vărsătorului și a zodiei Pești.

Centri de forță

În timp ce primele cinci semi cuadrate ale zodiacului, de la Mercur la Saturn, au legătură cu tărâmurile lumii noastre tangibile, pe care le cunoaștem, ultimele trei semi cuadrate, Uranus, Neptun și Pluto, sunt în corespondență cu lumile de dincolo de noi. Comentariul lui Charles Harvey se referea la faptul că distribuirea stăpânilor zodiilor propuși de Johndro, de la o cuspidă a unui semi cuadrat la alta, reprezenta un soi de centri de forță cosmici. După părerea mea, schimbarea dispozitorului fundamental de la Saturn la Uranus, pe care o identificăm la gradul 15 din Scorpion, este cel mai simplu și facil mod de a înțelege acest lucru, deoarece ea reprezintă granița dintre mintea rațională și cea irațională, dintre lumea tangibilă și necunoscut, dintre ceea ce înțelegem aparținând realității și ca parte a existenței noastre și ceea ce urmează a fi descoperit. Este limita minții noastre conștiente, a înțelegerii și existenței, așa cum era ea.

În acest sens, ceilalți centri de forță, sau schimbările dispozitorilor planetari pe circumferința cercului zodiacal, pot fi mai dificil de înțeles, dar voi încerca să vă dau o descriere a ceea ce se va petrece în aceste arii, meseriile și activitățile corespunzătoare lor:

15° Taur: Mercur/Venus – interpretare, evaluare, apreciere, alegere, talent, exprimarea talentului.
0° Rac: Venus/Marte – magnetism, polaritate, împerechere, atracție, interacțiune, procreare, yin-yang.
15° Leu: Marte/Jupiter – întreprindere, creștere, motivare, pornire, expansiune, direcție, etalare și mândrie.
0° Balanță: Jupiter/Saturn – materializare, civilizare, cultură, structură, formă, proiect, societate.
15° Scorpion: Saturn/Uranus – limita existenței noastre și a conștientizării, o poartă spre noi descoperiri.
0° Capricorn: Uranus/Neptun – sensibilitate, expansiune și rafinament.
15° Vărsător: Neptun/Pluto – sacrificiu, reducere, diversificare.
0° Berbec: Pluto/Mercur – Alpha și Omega, ”Din țărână ai venit, în țărână te vei întoarce”, germinare, redirecționare, ”La început a fost Cuvântul”.

Acum, după mulți ani de practică, am multe exemple care demonstrează importanța și semnificația gradului 15 Scorpion, care indică o trecere dintr-o lume în alta. Despre ceilalți centri de forță am mai puține materiale și exemple, de aceea vă invit să-mi trimiteți voi exemple, experiențe și observații. Vă urez să aveți o călătorie minunată!

ANDREW BEVAN, QHP, DMS Astrol.
membru de onoare al AAR

Traducere: TEODORA MUTH, vicepreședintă AAR

Articolul original, în engleză, poate fi citit în revista noastră la https://www.astrele.ro/2020/08/31/on-johndros-new-conception-of-sign-rulership/

Articolul Despre teoria lui Johndro asupra guvernatorilor zodiilor apare prima dată în Astrele.

Viewing all 17 articles
Browse latest View live